Geldermalsen evalueert zonder inspraak inwoners

Medewerkers van de gemeente komen bijeen de dag nadat rellen uitbraken terwijl de raad bijeen was om een besluit te nemen over de komst van een azc. Beeld ANP

Geldermalsen gaat komende dinsdag de escalatie van de raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum evalueren. Bewoners mogen wel naar binnen maar mogen niet inspreken, meldt de gemeente op haar website.

Alleen inwoners van Geldermalsen mogen naar binnen, één persoon per huishouden. Willen zij aanwezig zijn, dan moeten zij zich aanmelden. Zij krijgen van de gemeente bericht of zij op de gastenlijst staan. Bij aankomst moeten zij hun identiteitsbewijs tonen.

De gemeente heeft een regel: 'Spandoeken ok, stokken nee'. Spandoeken mogen dus niet op stokken. Ook wordt mensen die spandoeken meenemen en ermee gaan zwaaien gevraagd op te passen voor anderen in de zaal. Teksten mogen niet discriminerend zijn.

Hoewel de burgers niet mogen inspreken, schrijft de gemeente op haar website dat 'beroering in de samenleving niet vanzelf verdwijnt' en dat de gemeente nog steeds zoekt naar een 'vorm om te luisteren naar inwoners'. Die kunnen volgens de gemeente via de website hun idee over de toekomst van Geldermalsen indienen.

Uit de hand
Een raadsvergadering in Geldermalsen op 16 december liep uit de hand. Op tafel lag een omstreden plan voor de komst van een azc met 1500 bewoners. Bij de rellen werden veertien mensen opgepakt. Het azc-plan werd geschrapt. Op de vergadering volgende week wordt gekeken waar het misging.

Waarschijnlijk, zo schreef Trouw-redacteur Wilfred van de Poll, was het plan toch wel gestrand, rellen of niet. "Ironisch genoeg verstoorden de relschoppers een democratisch proces dat wellicht juist in hun voordeel zou zijn uitgepakt". Maar sinds Geldermalsen is wel het idee ontstaan dat rellen werkt.

Ede
Na weer een escalatie van een inspraakavond in Heesch afgelopen maandag, besloot Cees van der Knaap, burgemeester van Ede gisteren een inloopbijeenkomst over mogelijke opvang van asielzoekers af te lassen.

In een verklaring liet hij weten dat het onder de huidige omstandigheden sowieso niet meer mogelijk lijkt om op een ordentelijke manier met elkaar van gedachten te wisselen over de komst van een asielzoekerscentrum.

De burgemeester riep vandaag in Trouw de overheid op elke gemeente een eigen quotum asielzoekers te geven. Dan weet iedereen waar hij aan toe is, zei hij. Nu komen te veel gemeenten volgens hem in de problemen door 'enorme verharding' in de discussies over azc's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden