Gelderland wil niet meer weidewinkels

'Middenstanders in binnenstad de dupe van grote koopcomplexen'

QUIRIJN VISSCHER

Gelderse gemeenten moeten bouwplannen voor nieuwe weidewinkels (grote winkels buiten de bebouwde kom) schrappen om de leegloop van binnensteden te voorkomen. Veel gemeenten - vooral in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen - zijn onvoldoende doordrongen van de nieuwe economische realiteit, oordeelt de provincie Gelderland. In die economie ontstaat geen behoefte meer aan nieuwe hypermarkten en grote detailhandel aan de stadsranden. Stoppen, adviseert de provincie.

Gemeenten in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen steggelen de komende maanden over concurrerende grootschalige winkelplannen. In de Betuwse delen van Arnhem en Nijmegen is perifere detailhandel gepland, tot woede van middenstanders in de beide steden en de Betuwse dorpen. Ook Zevenaar wil weidewinkels realiseren en dat maakt de buurgemeenten nerveus. Want Zevenaar ligt na de opening van het ontbrekende stukje A15 straks om de hoek.

Gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) realiseert zich dat ze een lastige boodschap afgeeft, ook geldig voor de rest van Gelderland. "Het vraagt politieke moed. Het is dus al een compliment waard dat de stadsregiogemeenten met elkaar rond de tafel gingen zitten. Ze hadden ook hun eigen gang kunnen gaan." Nijmegen zette een bouwplan bij Ressen in de ijskast, maar wil al wel een Hornbach-vestiging toestaan. Zevenaar zit vast aan verplichtingen met ontwikkelaars.

Gelderland beoordeelde de retailplannen op verzoek van de stadsregiogemeenten. Meijers vindt dat alleen Duiven, waar Ikea en Makro zitten, beperkt mag groeien in het huidige bestemmingsplan. Aan meer weidewinkels is vanwege een sterk wijzigend winkelgedrag geen behoefte, vindt Meijers. In het nieuwe Gelderse ruimtelijkeordeningsbeleid, dat in 2014 wordt vastgesteld, wil ze per Gelderse regio één groot detailhandelscomplex toestaan: in stedelijk gebied. Bestaande centra tellen mee. "Maximaal één. Géén mag ook."

Gelderland is momenteel in de ban van 'de binnenstad'. Politici pleiten voor de redding daarvan. Het aangekondigde vertrek van De Bijenkorf uit Arnhem leidt tot veel emoties onder burgers, politici en winkeliers. De particuliere Facebook-actie 'Behoud Bijenkorf Arnhem' trok al 8200 likes. Met nieuwe perifere retailparken treffen stadsbestuurders niet alleen de eigen binnenstadwinkels, maar ook die van de buren, stelt Meijers. "Het is ontzettend belangrijk om binnensteden vitaal te houden."

Eerder liet Gelderland gemeentebesturen al crisisdeals sluiten over de bouw van nieuwe woningen en bedrijventerreinen. Daarin verdeelden zij onderling kleinere bouwvolumes. Het hogere doel: geen volgebouwde weides vol leeg vastgoed.

Liever afblazen, die plannen
Locatie: 7poort aan de A12 bij Zevenaar (zie afbeelding)

Plan: 33.000 m2 aan grootschalige retail & leisure.

Provincie Gelderland: liever afblazen.

Locatie: aan de N325 bij Ressen.

Plan: vooralsnog alleen een Hornbach-vestiging; later mogelijk meer.

Provincie Gelderland: liever afblazen.

Locatie: Rijnhal Arnhem.

Plan: vestiging sportkledingzaak Decathlon (4500 vierkante meter).

Provincie Gelderland: winkel liever naar binnenstad.

Locatie: aan de A12 bij Duiven

Plan: bestaande grootschalige retail (o.a. Ikea) verder uitbreiden.

Provincie Gelderland: alleen beperkte uitbreiding.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden