Gelderland Wageningen als kip met de gouden eieren

QUIRIJN VISSCHER

Integriteit is verkiezingsitem nummer één in Gelderland. In de hoofdrol de PVV, die jaren campagne voerde voor duidelijke regels voor alle politici, en pal voor de verkiezingen zelf de mist in ging met statenlid Marjolein Faber die het bedrijf van haar zoon inschakelde voor een partijwebsite.

Ook zonder integriteitspolitiek is er principieel debat. Wat moet er gebeuren met de Nuon-miljarden die nog in de Gelderse kluizen liggen? Conservatieve partijen willen aan vermogensbeheer blijven doen; linkse partijen willen met geld banen scheppen.

Gelderland (2 miljoen inwoners) is als een ministaatje met op zichzelf staande streken. In krimpregio Achterhoek is snel internet via glasvezelkabels topprioriteit. Op de Veluwe is wildbeheer een klassieker op het campagnemenu. Een heikel punt in de stadsregio Arnhem-Nijmegen is het toestaan van nieuwe winkelparadijzen aan invalswegen. De samenwerking in dit economische centrum van Gelderland hapert. Wageningen rukt intussen op als florerende internationale innovatieregio voor de voedingssector, Foodvalley. Veel Gelderse partijen willen ervoor zorgen dat ook dorpen als Barneveld en Renswoude meeprofiteren van wat er in Wageningen gebeurt en van de geldstromen uit Den Haag en Brussel.Dit is hun kip met gouden eieren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden