Gelderland pakt wachtgeldregeling aan

(Novum) - De wachtgeldregeling voor oud-leden van de Provinciale Staten in Gelderland wordt minder riant. Een commissie waarin alle partijen van het provinciebestuur zijn vertegenwoordigd heeft dit voorgesteld. De commissie stelt voor het wachtgeld inkomensafhankelijk te maken, laat voorzitter Jan Markink donderdag weten.

De commissie heeft de Gelderse wachtgeldregeling vergeleken met die in de vier grote steden en in de elf andere provincies en kwam tot de conclusie dat de regeling in Gelderland te riant is. Nu komt er dan ook een inkomentoets. Een Statenlid komt alleen voor wachtgeld in aanmerking als zijn inkomen na vier jaar lidmaatschap lager ligt dan voor aanvang van zijn taak.

Naast de inkomenstoets adviseert de commissie ook de invoering van een inspanningsverplichting voor uittredende Statenleden. Met afgetreden Statenleden die wachtgeld aanvragen wordt een halfjaar en een jaar na het aftreden een gesprek gevoerd om te peilen of hij nog recht heeft op de uitkering, stelt de commissie voor.

Afgelopen zomer ontstond in Gelderland ophef over de hoogte van het wachtgeld nadat een aantal in maart afgetreden Statenleden een beroep deden op de regeling. De commissie vindt het jammer dat sommige oud-Statenleden 'ondanks een riant inkomen' wachtgeld aanvroegen.

De nieuwe regeling geldt nog niet voor de zittende Statenleden. Zij hebben volgens Markink, die tevens voorzitter is van de Gelderse VVD-fractie, 'op basis van de oude voorwaarden' voor de Provinciale Staten gekozen.

Het initiatiefvoorstel wordt 5 maart in een commissievergadering besproken en twee weken later in de vergadering van de Provinciale Staten behandeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden