Gelderland is om: in parken wonen kan

De provincie Gelderland is na tien jaar touwtrekken eindelijk om: daar maken de gemeenten voortaan zelf uit of ze permanente bewoning van recreatiehuisjes toestaan. Net als in de rest van het land.

Gedeputeerde Co Verdaas houdt zich op de vlakte. „Het is verleidelijk om te zeggen dat profiteurs nu worden beloond, maar het ligt een stuk genuanceerder. Wethouders hebben soms zelf mensen naar een vakantiewoning doorverwezen. We erkennen nu dat de gemeenten gaan over hun eigen woonbeleid.”

Tien jaar lang dwarsboomde Gelderland permanente bewoning van vakantiehuisjes, omdat de provincie het oneerlijk vond dat mensen goedkoop een vrijstaand huis op een mooi plekje betrokken, wat nooit als woonadres was bedoeld. Gisteren staakte de provincie haar verzet.

Formeel heet het dat de provincie haar beleid in overeenstemming heeft gebracht met dat van andere overheden. Toenmalig minister Dekker bepaalde vijf jaar geleden al dat gemeenten zelf mogen uitmaken of ze permanente bewoning willen legaliseren. Begin dit jaar sommeerde de Tweede Kamer Gelderland zich aan die regeling te houden.

„Het was niet langer vol te houden: 135 van de 150 Kamerleden wilden dat Gelderland in de pas zou lopen”, aldus Verdaas, zelf oud-Kamerlid voor de PvdA. „Het is nu aan de gemeenten. Maar handhaven mag. Wij zeggen tegen de gemeenten: blijf dat vooral doen als dat je keuze is.”

Zo’n gemeente is Harderwijk, op de Veluwe. Vier van de zes recreatieparken liggen er in waardevol natuurgebied, en daar blijft het verbod ook onder Dekkers regeling van kracht. Voor de andere twee parken ziet Harderwijk geen reden tot aanpassing. „Daar hebben we vanaf 1997 onze nek voor uitgestoken”, aldus woordvoerder Govert van den Boom. „De bestemming in het buitengebied blijft recreatie.”

Daarentegen heeft het Betuwse Buren de wijziging van het bestemmingsplan al in gang gezet om recreatiepark Lingemeer (390 huizen) te veranderen in woonwijk. „Nu bij de provincie het gezond verstand zegeviert, hoeven we daarmee niet naar de Raad van State”, aldus wethouder Wim Hompe (PvdA). „We hebben in het begin wel geprobeerd te handhaven, maar dat is ingewikkeld en kost enorm veel geld, te veel voor zo’n kleine gemeente.”

„Lingemeer ligt niet in een natuurgebied, er is infrastructuur en de woningen voldoen aan het bouwbesluit, dus eigenlijk is het al een gewone woonwijk. Het wordt in feite onze vijftiende kern, onlangs is er al een dorpsraad geïnstalleerd. Wel is het allemaal een beetje hetzelfde, dus we gaan kijken wat we kunnen bijbouwen aan goedkopere woningen voor jongeren en ouderen.”

Zevenaar is zover nog niet, al koos de gemeenteraad vier jaar geleden al voor legalisering van de bewoners van Riverparc in Lathum. „Dat is nog niet zo eenvoudig”, zegt wethouder Anja van Norel (Lokaal Belang). „Die 346 woningen staan buitendijks op een schiereiland. Als we legaliseren kunnen wij als gemeente verantwoordelijk worden gesteld voor de veiligheid bij overstromingen.”

Gedeputeerde Verdaas waarschuwt dat de gemeente met Rijkswaterstaat tot overeenstemming zal moeten komen over buitendijks wonen. Bovendien mag legalisering niet leiden tot waardevermeerdering van de woningen. „Gemeenten zullen moeten aantonen dat dat niet het geval is. Maar ze kunnen die meerwaarde bijvoorbeeld wel afromen via belasting.”

Behalve Riverparc wil Zevenaar ook het kleine Giese Pan bij Giesbeek legaliseren. „Die 28 appartementen vormen nog veel meer een woonwijk”, aldus Van Norel. „Maar ook hier geldt dat ze moeten voldoen aan het bouwbesluit, weginrichting en parkeerverordening.” Optreden tegen illegale bewoning is onbegonnen werk, meent de wethouder. „Dat iemand er permanent woont, kun je moeilijk onderbouwen. En gaat de een eruit, dan komt de volgende. Bovendien moet je voor de vertrekkers vervangende woonruimte hebben.”

„Maar de bewoners zijn wel van toegevoegde waarde voor voorzieningen en verenigingsleven. In Lathum moest de basisschool enkele jaren geleden bijna dicht wegens leerlingentekort, nu hebben we weer een bloeiende school.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden