Gelderland en waterschappen knappen de dijken zelf wel op

ARNHEM - De snel afgevuurde term van premier Kok vindt geen genade in zijn ogen. “Ik spreek graag over het Gelders Deltaplan en niet over een Deltaplan voor de rivieren.”

Gisteren was de landelijk bekend wordende Jan van Dijkhuizen zijn huis in Kesteren (Overbetuwe) opnieuw aan het inrichten. “Toen ik vorige week vrijdag thuis kwam, werd de benedenverdieping ontruimd, we waren de laatsten die weg moesten. Maar dat is niet erg, ik was bij de besluitvorming betrokken, adviserend, en ik weet dat die heel zorgvuldig was. Er bleef maar één ding over: weg!”

Vandaag bespreekt gedeputeerde Van Dijkhuizen (portefeuilles water en waterkering, landbouw en landinrichting) met zijn collega's van Gedeputeerde Staten in Arnhem een volledig plan van aanpak voor versnelde dijkverzwaringen. Er wordt vaart achter gezet: binnen twee jaar moeten de zwakste stukken dijk zijn hersteld. “Er was al een Gelders Rivierdijkenplan, het GRIP, met als uitgangspunt dat de dijken in 2008 gereed moesten zijn. Maar ons huidige plan is aangepast, zodat de zwakste dijkvakken in het najaar van 1996 en de algehele verbetering in 2000 voltooid kan zijn.”

Van Dijkhuizen onderscheidt voor dit doel een 'tweedeling in aanpak'. Hij noemt eerst de stukken dijk, die vorige week over 's werelds beeldschermen flitsten met zandzakken torsende mannen. “Dat zijn de dijkvakken die heel urgent zijn, zoals bij voorbeeld de stukken Afferden-Dreumel in het Land van Maas en Waal en Ochten in de Betuwe. Met als grondslag het rapport-Boertien en GRIP, met alle gegevens ook die al bekend zijn, kunnen we de plannen hiervoor snel uitvoeren.”

Hij doelt daarmee niet op 'rücksichtslos' er tegenaan gaan, met uitschakeling in zijn totaliteit van alle milieu-effectrapportages. Dat is niet nodig, er is al zoveel overeenstemming bereikt op de bijeenkomsten met de zogeheten klankbordgroep van het GRIP, nadat 'Boertien' begin 1993 door de Tweede Kamer was aangenomen. Indien nodig kan de wet ruimtelijke ordening worden toegepast als een MER te zeer zou vertragen. “Maar voor sommige stukken zijn al eerder door het ministerie van Vrom ontheffingen van de MER verleend, waar actiegroepen geen moeite mee hadden. Bovendien hebben de Gelderse staten vorige week een motie aangenomen voor overleg met actiegroepen om nog bestaande bezwaren in te trekken. We kunnen dan praten op basis van die motie en in de tweede plaats de klankbordgroep (GRIP) bijeenroepen. Dan moeten we elkaar vinden op de versnelde manier.”

De Gelderse gedeputeerde noemt in de tweede plaats de urgente dijkvakken, waarvoor de verbeteringsplannen al door GS waren goedgekeurd, die al waren behandeld en later aangepast aan het rapport-Boertien. “Daarmee kan uitgaande van de bestaande overeenstemming, de consensus in de adviesgroepen (waarin de waterschappen de plannen met belanghebbenden bespraken) vrijwel onmiddellijk worden begonnen.” Hij verwacht dat veertig kilometer meest urgente stukken dijk in november van dit jaar en veertig kilometer urgente dijkvakken in het najaar van 1996 gereed kunnen zijn. “Technisch moet het mogelijk zijn die 80 kilometer dijk in twee jaar gereed te hebben. En voor nog 290 kilometer te verbeteren dijk in Gelderland kunnen de procedures versneld worden.”

De term 'Deltaplan voor de rivieren' van premier Kok stuit hem tegen de borst. Hoe denkt hij over een landelijke coördinerende dienst, een Deltadienst zoals bij de Deltawerken, voor de uitvoering? “Dat vind ik flauwekul. Ik meen dat we het als provincie moeten doen, samen mèt de waterschappen. Hier zitten de mensen die verstand hebben van rivierdijken, hier liggen de plannen gereed. Anders krijg je weer praatgroepen en dat is onnodig en onwenselijk. We hebben ook een Directie Gelderland van Rijkswaterstaat die er steeds bij betrokken was en waarop we kunnen rekenen. Anders is overdracht van kennis nodig, dat is verlies van tijd.”

Voor de CDA-er Van Dijkhuizen tellen 'snelheid en zorgvuldigheid'. “Twee begrippen die de vertaling vormen van wat het rapport-Boertien al gaf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden