Geld voor poli kindermishandeling is op

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De enige polikliniek in Nederland voor onderzoek naar kindermishandeling dreigt volgend jaar haar deuren te moeten sluiten.

De forensische polikliniek kindermishandeling, van de Van der Hoeven Stichting voor gerechtelijke psychiatrie in Utrecht, draait deels op een tijdelijke subsidie voor onderzoek in zaken die via politie of Justitie binnenkomen. Die loopt eind dit jaar af, tot midden 2012 is er een veel lagere overgangssubsidie.

De polikliniek heeft, mede door het groeiende aantal meldingen van mogelijke mishandeling, fors meer zaken te verwerken gekregen: van 134 in 2010 tot 225 dit jaar. In ongeveer twee derde van het aantal zaken levert dat bewijs voor mishandeling op, in de overige gevallen juist ontlastend bewijs als bijvoorbeeld blijkt dat een verwonding heel goed kan zijn ontstaan door een ongeluk.

Die zaken komen steeds vaker niet via Justitie maar via andere hulpverleners - zoals reguliere artsen, scholen en kinderopvang. Voor deze zaken krijgt de polikliniek helemaal geen geld en daarom betaalt de Van der Hoevenstichting ze tot nu toe uit eigen zak. Volgend jaar is dat niet langer houdbaar, zeker als de tijdelijke subsidie afloopt, zegt arts Lonneke van Duurling. "Als er niets verandert, moeten wij onze deuren sluiten. Onbegrijpelijk in een tijd waarin iedereen, ook de politiek, de mond vol heeft van de bestrijding van kindermishandeling." Van Duurling hoopt van de overheid alsnog financiële steun te ontvangen.

Ook het Nederlands Forensisch Instituut, van oudsher de leverancier van gerechtelijk bewijs voor kindermishandeling, komt geld tekort. Het NFI betaalt sinds dit jaar de helft van de gespecialiseerde artsen uit eigen zak. "Dit is te belangrijk om veel zaken te laten liggen", zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden