Geld voor nieuwe leraren is nu al op

Stakende leraren Beeld ANP

Extra geld voor zij-instromers moest helpen het lerarentekort terug te dringen. Maar de subsidie is al bijna op.

De subsidiepot voor zij-instromers in het basisonderwijs is bijna leeg. Voor 2018 was er in totaal 3,2 miljoen euro beschikbaar. Maar de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) loopt al ruim voor het eind van het jaar ‘tegen het plafond aan’, zegt een woordvoerder. Het ministerie van onderwijs wil niet zeggen hoeveel geld er nog beschikbaar is, en ook niet of de subsidie volgende maand wordt aangevuld, maar ‘zoekt wel naar oplossingen’.

Het is mooi dat scholen de subsidie blijkbaar goed weten te vinden, reageert lerarenvakbond AOb. Maar de bond is kritisch over het feit dat aanvragen van scholen nu misschien niet in behandeling worden genomen, zoals scholenstichting Het Sticht uit Zeist deze maand te horen kreeg.

“Dan kun je niet verder met werven”, zegt AOb-woordvoerster Simone van Geest. “Het is pas september. Scholen laten de werving liggen als ze niet weten of ze geld krijgen. Dat is een probleem. Het is vrij ernstig als je zegt dat er een oplossing voor het lerarentekort moet komen via zij-instromers, en vervolgens mailt dat er misschien geen geld meer is.”

Populaire subsidie

Om het oplopende lerarentekort terug te dringen zet Den Haag onder meer in op mensen met een hbo- of universitair diploma die direct voor de klas komen te staan, terwijl ze hun lesbevoegdheid halen. Per zogeheten zij-instromer kunnen scholen een subsidie van 20.000 euro aanvragen. Die subsidie is populair. Het aantal aanvragen steeg de afgelopen jaren fors, zegt een woordvoerster van minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs). Voor het mbo is de subsidie zelfs al helemaal op. In het basisonderwijs werd dit jaar gerekend op 160 zij-instromers, maar er kwamen meer aanvragen dan verwacht. “Half oktober gaan we kijken of er geld bij moet. Daar kunnen we nu niet op vooruitlopen”, aldus de woordvoerster. Die benadrukt dat er tot nu toe geen aanvragen van scholen zijn afgewezen.

Scholen moeten in de eerste plaats zelf zorgen voor voldoende personeel. De omschakeling van een lerarenoverschot naar een lerarentekort vergt voor veel scholen een andere denkwijze. Scholen blijven in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor hun personeelsbeleid. “De subsidie voor zij-instromers is een bijdrage aan de onkosten”, aldus de woordvoerster van Slob.

De PO-raad, die de belangen van basisscholen behartigt, denkt dan ook niet dat scholen zich hierdoor uit het veld laten slaan. “Er is veel animo”, zegt Ad Veen. “Door het hogere salaris is de overstap iets minder gevaarlijk geworden voor zij-instromers. Het ministerie is waarschijnlijk verrast door het succes. We hopen dat ze de komende tijd gaan aanvullen.”

Kamervragen

Maar Kamerlid Peter Kwint (SP) is ontstemd over het feit dat scholen nu te horen krijgen dat hun aanvraag nog niet in behandeling kan worden genomen. Hij heeft Kamervragen gesteld. “Als je moord en brand schreeuwt over het lerarentekort, kun je geen extra drempels opwerpen om mensen daadwerkelijk leraar te laten worden”, zegt hij. “In plaats daarvan zou de minister de vlag moeten uitsteken wegens het succes van deze subsidie.”

Volgens Kwint moeten in deze periode, nog voor de evaluatie in oktober, alle aanvragen gehonoreerd worden, zodat scholen geen onnodige vertraging oplopen, met het risico dat mensen afhaken. “Die luxe hebben we gewoon niet.”

Lees ook:

De ministers komen niet verder dan schijnoplossingen voor het lerarentekort

De aanpak van het lerarentekort die de onderwijsministers voorstellen, is niet meer dan symptoombestrijding, aldus Bas Guchelaar, directeur van kindcentrum De Schutkampen in Smilde.

Een oplossing voor het lerarentekort? 'Verplaats de school naar de leraar'

Het aantal leraren is ongelijk verdeeld over Nederland. Wat valt daaraan te doen? Drie deskundigen doen een aantal suggesties voor een oplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden