Geld terug als medicijn niet werkt

Beeld Thinkstock

Voorzichtig spreken mensen in de gezondheidszorg over een doorbraak. Geneesmiddellenfabrikant Novartis stort het geld terug als het middel Xolair bij een patiënt niet heeft gewerkt: no cure, no pay.

Xolair heeft bij sommige astmapatiënten een spectaculair effect, maar niet bij iedereen. Toen het College van Zorgverzekeringen (CVZ) zag wat de gezondheidswinst was van het middel dat 1500 euro per maand kost, wilde men de minister adviseren Xolair niet meer te vergoeden.

"Toen patiënten dat hoorden, raakten zij in paniek", zegt longarts Geertjan Wesseling. "Xolair is alleen voor mensen bij wie de pufjes niet werken. Zij hebben door Xolair aantoonbaar minder aanvallen van benauwdheid. De kwaliteit van leven gaat omhoog en het ziekenhuisbezoek vermindert. Het alternatief is prednison, een middel met veel nadelige bijwerkingen."

Volgens Wesseling, hoogleraar in Maastricht, leveren alle partijen in deze deal een bijdrage. De fabrikant door van een vergoeding af te zien als het niet werkt. De voorschrijvers laten toe dat anderen over hun schouders meekijken. "We zeggen dus niet meer: laten we het toch maar proberen. Alleen die mensen die het nodig hebben, krijgen het."

Deze zomer ontstond commotie toen de Raad voor de Volksgezondheid adviseerde om de peperdure middelen voor de ziekte van Fabry en Pompe niet meer te vergoeden, omdat deze te weinig gezondheidswinst zouden opleveren. Zou no cure, no pay ook voor die middelen een bruikbaar compromis kunnen zijn? Volgens Wesseling ligt het bij die middelen ingewikkelder. Bij Xolair is na vier maanden duidelijk zichtbaar of het werkt of niet. Bij de stofwisselingsaandoeningen is dat veel moeilijker in zo'n korte tijd aan te tonen.

Niettemin zou de afspraak met Novartis wel een omslag kunnen zijn inde gezondheidszorg, waar de grootste discussie nu is: hoe houden we het betaalbaar. "Tot nu toe worden we afgerekend op wat we doen", zegt Wesseling. "Hierbij wordt er afgerekend op resultaat. We maken transparant waarom een patiënt een behandeling krijgt. Dat kan tot ander type gezondheidszorg leiden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden