Geld telt niet voor Hughes, plezier wél

Voormalig wielrenster Clara Hughes (33) won zaterdag de afsluitende vijf kilometer. Bij gebrek aan een premie besloot de Candese schaatsster al haar spaargeld te doneren aan hulporganisatie Right to Play.

door John Graat

Zelden werd een volkslied met zoveel vreugde meegezongen. Clara Hughes haalde landgenote Cindy Klassen naar de hoogste trede van het podium om samen van dit moment te genieten. Plezier is het enige waar sport volgens de olympisch kampioene op de 5000 meter om draait. Eerder had ze geworsteld met de vraag waarom ze zoveel arbeid overhad voor één race.

Vorige week kreeg Hughes het antwoord. In Turijn zag ze een documentaire op de Canadese tv over het werk van Right to Play, de liefdadigheidsorganisatie van de Noor Johann Olav Koss. Right to Play wil kinderen in zwaargeteisterde gebieden weer perspectief bieden met sport en spel. ,,Ik zag kinderen in Oeganda zó'n plezier hebben met een bal. Daar gaat sport over. Genieten.''

Het voorbeeld van Joey Cheek kon ze niet volgen. De Amerikaan doneerde zijn gehele prijzengeld (40000 dollar) aan Right to Play. Het leidde er mede toe dat de organisatie al een half miljoen euro aan gelden binnenkreeg. In Canada staat er geen premie op goud. Hughes: ,,Geld is niet belangrijk. Ik heb 10000 Canadese dollar (7200 euro, red.) op mijn bankrekening staan. Dat geld gaat naar Right to Play. Ik roep mensen op mijn voorbeeld te volgen. Al is het maar vijf dollar.''

Hughes profiteerde zaterdag in de bloedstollende apotheose van het schaatstoernooi van haar achtergrond als wielrenster. In de laatste twee ronden ging ze de Duitse Claudia Pechstein voorbij, en met haar weergaloze eindsprint was ze de enige vrouw die binnen de zeven minuten bleef (6.59.07). Het goud was de derde schaatsmedaille voor Hughes. Ze won eerder, met Klassen, zilver in de ploegenachtervolging. In Salt Lake City veroverde ze het brons op de langste afstand.

Het leidde in de Oval Lingotto tot een uniek podium. Pechstein (34) behaalde op haar vijfde Spelen haar achtste medaille, waarmee ze op gelijke hoogte komt met de Duitse legendes Karin Kania en Gunda Niemann. Voor Klassen betekende het brons de vijfde huldiging in Turijn. Met Hughes hebben deze vrouwen een collectie bijeengebracht van achttien olympische medailles.

Hughes haalde er twee op de Zomerspelen. In 1996 reed ze als wielrenster in Atlanta naar het brons in de tijdrit en in de wegwedstrijd. Na Sydney 2000 richtte ze zich serieus op schaatsen. Een oude droom ging in vervulling. In 1988 zag ze landgenoot Geatan Boucher de held worden van Calgary.

Bovendien trok het nieuwe avontuur. Sport is vrijheid, vindt Hughes, doorgaans gekleed als een zangeres van een rockband. Met haar Amerikaanse vriend, met wie ze in een berghuisje in de provincie Quebec woont, maakte ze in de zomer lange fietstochten door Pakistan en China. Ze komt uit een artistiek milieu. Haar vader is na zijn emeritaat als hoogleraar romans gaan schrijven. Hij verzamelt kunst. Haar moeder en grootmoeder schilderen.,,Ik ben bevoorrecht dat ik altijd door kunstenaars omgegeven ben geweest. Het heeft een grote impact op mij gehad, omdat ze mij hebben laten zien dat je iets moet doen waar je passie voor hebt'', aldus Hughes.

Haar vriend logeerde de afgelopen weken bij een Italiaanse familie in een dorp buiten Turijn. Het jongste dochtertje van die familie zat zaterdag op de tribune met een groot spandoek: 'Forza Clara'. ,,Ik kwam over de finish en zag dat doek. Op dat moment voelde ik me zó gelukkig.'' In 2010 is Vancouver de gastheer van de Winterspelen. Het grote Canadese succes in Turijn (24 medailles) was daar al een voorbode van. Hughes zal dan 37 jaar zijn. ,,Ik wil er bij zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden