Geld te kort voor leermiddelen

AMSTERDAM - Basisscholen zijn niet alleen armoedig en slecht onderhouden. Ook ontbreekt het er aan geld om een compleet pakket boeken, computers en andere leermiddelen te kopen.

Vooral de prijs van taal- en rekenboeken is gestegen, waardoor scholen ofwel op iets anders moeten bezuinigen, ofwel geen recente boeken hebben. Dat staat in het 'Onderzoek Leermiddelen' van het gelijknamige Centrum voor Leermiddelenstudie (CLU) van de Utrechtse universiteit. Per leerling komt een school jaarlijks 16 gulden tekort voor de taalboeken voor allochtone kinderen, 56 gulden voor computers en zijn de 'gewone' taal- en rekenboeken de afgelopen vijf jaar tweemaal zo duur geworden, zonder dat de vergoeding meegroeide. Bij 1,5 miljoen leerlingen komen basisscholen samen zodoendeminstens 110 miljoen tekort. Het rijk betaalt de scholen nu per jaar 239 miljoen voor leermiddelen, krap 70 procent van wat nodig is.

Het rapport is gisteren aan de Kamer gestuurd, met een rapport over het onderhoud van basisscholen. Daaruit blijkt dat de vergoeding voor het onderhoud met ruim 26 procent omhoog moet om toereikend te zijn. Volgens de bouwkundigen van het PRC Bouwcentrum gaat het rijk uit van veel te zuinige normen: dat het sanitair op een basisschool 40 jaar meegaat en dat wanden en plafonds slechts eens per 20 jaar hoeven worden geschilderd. Voor een hoog-rendementketel is evenmin geld. Verder zou een school geld moeten hebben om speeltoestellen te onderhouden en te laten repareren. Daar krijgt een school nu helemaal geen vergoeding voor.

Staatssecretaris Adelmund van onderwijs zond ook het rapport van TNO over de arbeidsomstandigheden mee naar de Kamer, dat al eerder was uitgekomen. Daaruit bleek toen dat voor zaken als verlichting, meubilair en klimaatregeling zo'n 10 procent meer nodig is dan wat het rijk eraan uitgeeft en dat de afschrijvingstermijn 40 procent korter moet zijn om realistisch te zijn. Vijf jaar geleden zeiden de onderwijsorganisaties overigens al dat er minstens 500 miljoen nodig was om de toestand van de gebouwen bij te spijkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden