Geld speelt wél rol bij te lang behandelen van patiënten

Beeld Thinkstock

Ziekenhuizen hebben wel degelijk financieel belang bij het te lang behandelen van patiënten. Het streven naar omzet en groei, maar ook het behalen van minimum aantallen patiënten, spelen daarbij een rol.

Dat betoogde longarts Mariska Koster van het Deventer Ziekenhuis gisteren op een congres van artsenfederatie KNMG over behandeling van patiënten in de laatste levensfase. Zeven op de tien artsen vinden dat ze langer doorbehandelen dan voor de patiënt wenselijk is, blijkt uit onderzoek. Dat financiële motieven een rol spelen, ontkennen ze. "Maar bij de vraag wel of niet behandelen speelt meer dan het honorarium van de arts", zegt Koster, die op verzoek van de KNMG dertig collega's van willekeurige algemene ziekenhuizen bevroeg.

Uit die rondgang blijkt dat artsen druk ervaren van ziekenhuisdirecties om patiënten te behandelen. Ziekenhuizen zijn steeds meer 'gewone' bedrijven geworden die moeten concurreren en zelf hun financiën moeten regelen. Het streven naar meer omzet en groei hoort daar vanzelfsprekend bij, zegt Koster. Vooral in de dermatologie, orthopedie en plastische chirurgie, maar ook in de hart-longchirurgie spelen 'productieaantallen' een rol, ontdekte ze. "Wij opereren iedereen die nog niet stinkt en dus nog niet dood is. Want het aanbod daalt en we moeten onze aantallen van 1500 hartoperaties per jaar halen", citeerde Koster gisteren een door haar geïnterviewde thoraxchirurg (hart-longziekten - red.).

Ziekenhuizen moeten immers steeds meer voldoen aan richtlijnen van medische beroepsgroepen voor minimum aantallen behandelingen. Haalt een ziekenhuis dat aantal niet, dan is de ervaring te beperkt en moet het aanbod van de behandeling worden gestaakt.

Dat heeft soms directe gevolgen voor complete ziekenhuisafdelingen. "Uiteindelijk kan dat betekenen dat het ziekenhuis als een kaartenhuis in elkaar stort", schetst Koster het scenario. Medisch specialisten van diverse disciplines werken immers nauw samen. Vertrekt de ene discipline, dan scheelt dat de andere direct patiënten en dus omzet. "Dan wordt het ook vaak moeilijk medisch specialisten voor het ziekenhuis te behouden", aldus Koster.

Volgens Koster is de financiering van de zorg nu te veel gericht op handelen. "Het achterwege laten van een behandeling is niet iets waar we over nagedacht hebben. Dat zit niet in het systeem en het denken van de arts", zegt ze. Dat kan veranderen als artsen beloond worden voor bijvoorbeeld palliatieve zorg, voor pijnverzachting en -verlichting.

"Die ontwikkeling is wel gaande, maar het duurt veel te lang", vindt de longarts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden