Geld Rijk voor ruimen drugsafval

VAN ONZE CORRESPONDENT

Het Rijk gaat meebetalen aan opruimen van drugsafval. Coalitiepartijen PvdA en VVD willen dat het kabinet 1 miljoen bijdraagt aan een drugsafval-fonds. Ze dienden daarvoor gisteren een motie in. Het geld is bedoeld om de schadelijke stoffen veilig op te ruimen, en beter forensisch onderzoek te doen.

Vooral de provincie Noord-Brabant wordt zwaar getroffen door de dumpingen van afval van xtc-labs. De totale kosten van het opruimen zijn dit jaar 5 miljoen, zo schat de provincie. Met beter onderzoek moet het vaker lukken de criminelen te vinden die achter de dumpingen zitten, denkt PvdA-Tweede Kamerlid Marith Rebel. Gemeenten kunnen de schade dan in de rechtszaal op de daders verhalen, en dat geld weer terugstorten in het fonds. "De vervuiler betaalt," zegt Rebel. "We zien graag dat het kabinet ook in 2016 en 2017 nog 1 miljoen bijdraagt. Maar uiteindelijk moet het fonds zichzelf terugverdienen."

De Brabantse milieugedeputeerde Johan van den Hout (SP) betwijfelt of dat gaat lukken. "Ik heb er een hard hoofd in. Het grote probleem is dat je in het overgrote deel van de gevallen niemand aansprakelijk kunt stellen." Van den Hout pleit al langer voor een drugsafval-fonds, maar dan gevuld met geld uit de algemene pot van de pluk-ze-regeling. Daarin komen alle afgepakte criminele winsten terecht. Dan is het niet nodig criminelen te koppelen aan specifieke dumpingen. "Maar deze motie is een eerste stap, en elk miljoen is welkom natuurlijk."

Jan Boelhouwer, burgemeester van Gilze en Rijen (bij Tilburg), is 'hartstikke blij' met de komst van het fonds. "Al zal het niet voldoende zijn. Met dit geld kun je ruim dertig dumpingen opruimen. Volgens mij hebben we dat aantal in Brabant eerder per maand dan per jaar. Maar het is een begin." Hij denkt dat er veel te winnen is met beter forensisch onderzoek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden