Geld, paspoort en geheugen kwijt – en stomdronken

Britpopband Blur had in 1994 een grote hit met ’Girls & Boys’ waarin het de spot drijft met de groepen Britse jongeren die in de zomer naar Spanje of de Griekenland gaan met als enige intentie om dronken te worden in de bars en clubs. Het lied scoorde hoog bij dezelfde jongelui. Dat is niet verbazingwekkend, want iedere schaamte over hun laveloze gedrag is de ’lager lout’ (zuipende jongere) vreemd.

Ze gedragen zich niet anders dan op een zaterdagavond uit in een provinciestad. Tot grote ergernis en schaamte van veel landgenoten. Calvin Willman uit Cheltenham vierde zijn verjaardag in Amsterdam. „Ik kromp ineen toen ik een groep Engelse ’toeristen’ tegenkwam. Ze gedroegen zich net zoals thuis: luid schreeuwend door de straten schuimen. Geen wonder dat we moeite hebben om het respect van de wereld te behouden.”

„Jonge Britse mannen staan bekend om hun slechte gedrag op vakantie”, zegt Peter Marsh, co-directeur van het antropologische Onderzoeksinstituut naar Sociaal Gedrag. „Maar andere Noord-Europese landen, waaronder Nederland, hebben een vergelijkbare drinkcultuur en vergelijkbare problemen met luidruchtige en vechtende jongeren. Zuid-Europese landen hebben die ook, alleen daar hebben ze meestal niet met drank en uitgaan te maken. In Italië word je uitgelachen als je dronken bent.”

Sinds de Britten in de jaren zeventig dankzij goedkope vakantiepakketten de Spaanse kust ontdekten, heeft de slechte reputatie van soms gewelddadige dronken roodverbrande groepen Engelsen zich snel verspreid door Europa.

Dankzij goedkope vluchten, goedkope hotels en goedkoop bier maken nu ook de Oost-Europese landen kennis met de Britse drinkcultuur. Steden als Praag, Riga, Tallinn en Krakau zijn populaire bestemmingen voor vrijgezellenfeestjes. Het is een stuk goedkoper dan een weekeinde aan de Engelse kust.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken maakt sinds vorig jaar de omvang openbaar van het wangedrag over de grens in de hoop dat de Britten zich beter zullen gedragen. Zo leverde 24 procent van alle vrijgezellenpartijen in het buitenland vorige jaar problemen op.

Website www.praguepissup.com (‘bier en babes in het wilde Oosten’) biedt twee nachten in de Tsjechische hoofdstad voor niet meer dan 63 euro per persoon exclusief vluchten. Voor 36 euro extra organiseert de tour operator een ’haakles’, de eufemistische benaming voor een bierfeest met stripper.

Geen wonder dat Tsjechië nu de op vier na gevaarlijkste vakantiebestemming voor Britten is afgaande op de cijfers voor consulaire hulp. Er gaan drie keer zoveel Britten naar Duitsland en Griekenland, maar de Britse ambassade in Praag krijgt drie keer zoveel hulpverzoeken. Er worden disproportioneel meer paspoorten verloren en Britse toeristen gearresteerd. Een parlementaire commissie stelt voor dat ambassades voortaan een uurtarief van 126 euro rekenen voor assistentie aan Britten die hun problemen aan hun eigen dronken gedrag te wijten hebben.

Neem bijvoorbeeld de jongeman die tijdens een vrijgezellenweekeinde in Praag gewikkeld in een laken aanklopte bij de Britse ambassade na uren door de stad gedwaald te hebben – zonder paspoort, geld, hoteladres of enige herinnering van wat er die avond gebeurd was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden