Geld nodig voor vakantie? Korter douchen
Energie | Minima kunnen vrij simpel honderd euro per jaar op energie besparen, mits ze daarin gecoacht worden.
De koelkast op de juiste temperatuur zetten, gordijnen inkorten, tochtstrips en brievenbusborstels plaatsen, korter douchen en de verwarming lager zetten. Het zijn een aantal punten uit een lange lijst aanbevelingen voor de 750.000 huishoudens in Nederland met 'energiearmoede'. Dat zijn huishoudens die moeite hebben de energierekening te betalen.
Uit onderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), gisteren gepresenteerd in Utrecht, blijkt dat deze groep minima gemiddeld 100 euro per jaar kan besparen op energie. Bij die besparing moeten deze huishoudens echter wel geholpen worden door coaches die advies geven, helpen bij de besparingen en naar mensen terugkomen om te zien hoe het gaat.
Honderd euro per jaar besparen klinkt misschien weinig, zegt ECN-projectleider Koen Straver. Maar energiearmoede gaat volgens hem om meer. "Je betrekt ook deze vergeten groep bij de energietransitie, creëert werkgelegenheid en reduceert CO2." Bovendien is 100 euro een gemiddelde. "Sommigen besparen wel 700 euro per jaar."
Het rapport, vol aanbevelingen en adviezen, werd gisteren overhandigd aan de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks). Deze gemeente begon in 2015 huurders van energieadvies te voor zien. Het project, in samenwerking met woningbouwcorporaties, is nog altijd gaande.
"We hebben bij de start een aantal mensen met een uitkering opgeleid tot coach. Zij hebben, met een energiebox in de hand, in het eerste jaar achthonderd huishoudens bezocht en geholpen." In deze box zitten onder andere spaarlampen en isolerend radiatorfolie, die ter plekke en gratis kunnen worden geïnstalleerd. Daarnaast worden de woningen gecontroleerd, tochtgaten op de vliering worden bijvoorbeeld aangepakt.
De gemeente en de corporatie draaien samen op voor de kosten, al praat de wethouder liever over wat het oplevert. Zo namen de energielasten per huishouden met 7,5 procent af tot 113 euro per maand. Op stroom en gas werd 12 procent bespaard.
Wat uit de Utrechtse ervaring, en de evaluatie van soortgelijke projecten zoals het Energielegioen in Rotterdam, de Energiebank in Arnhem en de Vroeg Eropafcoaches in Amsterdam, blijkt: energiebesparing is vooral een kwestie van juist advies.
Dit moet heel concreet worden gemaakt voor deze doelgroep. Zo zeggen coaches: "Stelt u eens voor dat u dertig minuten per week minder doucht, dan kunt u volgend jaar misschien weer eens op vakantie". En: "Moet uw zoon volgend jaar een laptop voor zijn nieuwe opleiding? Als u de verwarming lager zet, is dat al een deel van de investering."
Op landelijk niveau is de besparing gering. Toch noemt Straver projecten voor energiearmoede winst: "Het is goed voor de portemonnee, het milieu en de werkgelegenheid."
undefined
hoge energiekosten
Energiearmoede is een groeiend probleem, stelt het ECN. De 2,6 miljoen huishoudens met een laag inkomen geven bijna 9 procent van hun huishoudbudget uit aan energie. Bij de hogere inkomens ligt dit op 3 à 4 procent. Bovendien is de groep die bijna 10 procent van het inkomen uitgeeft aan energie sinds 2009 gestegen met 40 procent. Volgens het Nibud wonen minima vaak in slecht geïsoleerde woningen, zijn ze veel thuis (waardoor de woning de hele dag verwarmd wordt) en kiezen ze voor een laag voorschot, waardoor ze later moeten bijbetalen.
undefined