Geld Mobutu op geheime rekening Luxemburg

Van onze correspondent BRUSSEL - De Libische leider Kadafi, de Zaïrese president Mobutu en het Irakese staatshoofd Saddam Hoessein houden er geheime bankrekeningen op na in Luxemburg. Zwart geld en 'crimineel geld' wordt op grote schaal witgewassen in het Groothertogdom, meldde het Belgische BRTN-journaal gisteren, op gezag van de Belgische ambassade in Luxemburg.

Het journaal wist de hand te leggen op een rapport van de ambassade, en haalde enkele passages aan. Het geld van voornoemde dictators zou zijn ondergebracht bij een kleine bank, die vorig jaar werd overgenomen door de Kredietbank Luxemburg. Deze dochteronderneming van een der grootste banken van België kwam eerder al in opspraak in verband met witwaspraktijken.

Van regeringszijde in Brussel werd bevestigd dat belastende informatie voorhanden is, maar over de inhoud werd geen mededeling gedaan. Volgens het uitgelekte rapport van de ambassade zouden personen uit de naaste omgeving van de Libiër Kadafi ook twee gerenommeerde hotels in Luxemburg bezitten, het Intercontinental en Royal.

Het persbureau Belga noemde ook andere banken die betrokken zouden zijn bij het witwassen van geld uit duistere bronnen: Paribas en de Banque Internationale Luxembourgeoise. Deze laatste sprak in een eerste reactie over 'lasterlijke aantijgingen', die kant noch wal raken.

In het rapport van de Belgische ambassade, dat via een huiszoeking in financiële kringen in handen kwam van de Brusselse justitie, zouden ook de namen opduiken van prominente Belgen. Onder hen ex-vice-premier Mathot, magistraten, bankiers en diplomaten. De naam van Mathot is al in vele schandalen genoemd; het Agusta-smeergeldschandaal (rond de aankoop van helikopters) kostte hem enkele jaren geleden de politieke kop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden