’Geld lenen is goed voor de eigenwaarde’

Merle Pijlman (34) en Thom de Wit (36) vliegen sinds zaterdag in twee microlight-vliegtuigjes van Zuid-Afrika naar Nederland. Ze vragen zo vier maanden lang aandacht voor microkredieten. Eerste stop: Namibië.

Waarom zijn jullie aan dit project begonnen?

„Het is altijd beter iemand geld te lenen dan te geven. Zelfs al zijn de mensen arm. Een lening prikkelt het innovatief vermogen, het doet een beroep op de ondernemerskwaliteiten. Als mensen in staat zijn om een lening met rente terug te betalen, dan betekent het dat hun bedrijfje rendabel draait. Dat is goed voor hun gevoel van eigenwaarde. Bovendien is het beter om vele kleine leningen aan ondernemers te verstrekken dan een groot bedrag aan ontwikkelingshulp te doneren aan de regering. Dat werkt alleen maar corruptie in de hand.”

Hoe succesvol zijn die microkredieten eigenlijk?

„Op het Afrikaanse continent werken de mini-leningen heel goed. Veel kredieten worden aan een groep verstrekt, aan een pluimveehouderij of een naaiatelier, waardoor de sociale druk op de afbetalingen hoog is. Maar liefst 95 procent van alle leningen wordt binnen de gestelde termijn afgelost.”

Als het zo goed gaat, waarom dan nog meer aandacht?

„Prinses Máxima heeft al flink aan de weg getimmerd, maar de meeste Nederlanders komen nog niet veel verder dan dat het ’iets is met zielige mensen in Afrika’. Dat het ook nog een interessante optie is voor (kleine) beleggers, weet bijna niemand. Je kunt als particulier bijvoorbeeld een bedrag tussen de 100 en 500 euro investeren. Daar hou je een redelijk netto-rendement van ongeveer 8 procent op jaarbasis aan over. Plus een goed gevoel. De vraag naar kleine leningen is nu nog veel groter dan het aanbod. En met één lening kun je heel veel kleine ondernemers helpen.”

Gaan jullie ook nog kritisch kijken naar de projecten of alleen maar jubelen?

„Er zijn zeker kritische vragen te stellen, over de rente bijvoorbeeld. Gemiddeld wordt nu 25 procent rente gevraagd, maar dat percentage moet misschien omlaag als het aantal microkredietleningen toeneemt. En worden de rentepercentages wel duidelijk gecommuniceerd aan de leners? Groeien de onderneminkjes ook dóór? Daar willen we straks graag meer inzicht in kunnen geven.”

Waarom voeren jullie actie op deze ludieke wijze?

„We zijn allebei afgestudeerd aan de TU in Delft, en al jaren knaagde het verlangen om ’iets’ te gaan doen in zuidelijk Afrika. In 2008 hebben we onze baan opgezegd, ons huis verkocht en zijn we op de bonnefooi vertrokken naar Namibië. Rondreizen, werken en kijken wat er op ons pad zou komen. Toen we op een vliegschool in Namibië kennismaakten met microlights, een soort ’vliegende grasmaaiers’, legden we de link met microkredieten. Het begon als een woordgrapje, maar het bleef hangen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden