Geld is lekker, geloof is beter

Vakantie in Gambia, een weekendje Athene 'of zo': het blikveld van jongeren lijkt aardig verruimd tijdens 'Paars'. Of juist vernauwd: geld verdringt de studie, vrezen decanen. Of 'de' jeugd de wereld minder uitnodigend vindt na de aanslagen blijkt vooralsnog niet. Op de straathoek en in de lounge gaat het wel over 'Amerika', maar de eigen toekomst is vele mijlen dichterbij.

De jongens voor de coffeeshop in de Amsterdamse Transvaalbuurt zijn netjes gekleed. Het juiste merk schoenen, strakke spijkerbroek en sweater: Mohamed (18) heeft het allemaal bij elkaar verdiend met zijn werk voor een schoonmaakbedrijf. Hij woont nu een paar jaar hier en zijn Berbers is nog steeds stukken beter dan zijn Nederlands. ,,Je kan hier goed geld verdienen'', zegt hij terwijl zijn maat vertaalt, ,,maar je geeft het ook goed uit.'' Hij steekt een jointje op. Nee nee, zwaait hij met zijn vinger, hij heeft nooit 'iets' met een zekere straatwaarde weggebracht. Daar begint hij niet aan. Niemand van dit groepje, lachen er een paar schaapachtig. Abdel (19) weet wel hoeveel dat oplevert: 1500 gulden, zo in het handje. ,,Hosselen kan je maar een paar jaar doen, dat is niet goed voor de toekomst. Dan wil je een vrouw, en een goede baan.'' Maar zelf heeft hij het dus niet gedaan. Stelen wel, zegt Achmed even later, met zijn vetkuif en messcherpe bakkebaarden de John Travolta van het gezelschap.

,,Stelen hebben we allemaal gedaan. Maar dat gaat op aan verkeerde dingen. Moslims zeggen: geld dat je niet goed verdient geef je ook niet goed uit.'' Grijnzend wijzen ze een jongen na: ,,Die gaat bolletjes halen.'' Cocaïne, wel te verstaan. Maar hij hoort niet bij hen.

Achmed werkt fulltime op een broodfabriek, Abdel zoekt als bijbaantje koerierswerk op Schiphol en weer een ander schildert voor Maatwerk, bureau voor arbeidsbemiddeling. En allemaal sparen ze, onder het bed. ,,Van ons geloof mogen we niet beleggen of sparen met rente.'' Verdienen ze - afgezien van hun leeftijdstoeslag - meer dan een paar jaar geleden? ,,Het is niet dat ik meer verdien'', zegt Achmed bedachtzaam. ,,Het is eerder dat er meer mogelijkheden zijn om een baan te vinden waar ik in kan groeien.'' Toch is hij niet tevreden over de support die hij krijgt op de werkvloer. ,,Nooit eens een compliment, alleen maar dat je nog harder moet werken.'' Daarom houden zoveel Marokkaanse jongeren op met hun baan, zegt hij; daarom hangen ze rond, en daardoor hebben ze te veel tijd om te zien hoe mooi de BMW van hun neefje is. ,,Daar gaan ze van stelen.''

Geld is lekker, volgens Achmed. Maar in het rijtje met geloof en liefde staat het toch op de derde plaats; Allah op de eerste. ,,Allochtonen én autochtonen maken geld belangrijk, vooral als ze het niet hebben.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden