Weblog

Geld is lang niet alles, zelfstandigheid is ook een groot goed

Hoogspanningsnetten verworden langzaam tot een verlengde arm van Big Brother. © anp Beeld
Hoogspanningsnetten verworden langzaam tot een verlengde arm van Big Brother. © anp

Tot nu toe heb ik zitten voorrekenen waarom zonnepanelen volgens mij financieel verantwoord of zelfs aantrekkelijk zijn. Maar geld is bepaald niet m'n enige drijfveer. Onafhankelijkheid is minstens zo'n groot goed.

Bovenaan dit weblog staat naast mijn foto als eerste zin: 'Trouw-redacteur Vincent Dekker laat een jeugdwens in vervulling gaan'. Ik kan u verzekeren dat die jeugdwens niet slaat op het financiële gewin dat mij mogelijk te wachten staat.

Ik ben niet alleen een babyboomer, bouwjaar 1951 om precies te zijn, maar ook een lid van de flower-powergeneratie. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig was ik een van die vele sociaal-bewogen, milieu-bewuste jonge studenten met grote dromen voor de toekomst. De Club van Rome, autoloze zondagen, milieurampen met olietankers: het zette mijn vrienden en mij aan het denken en dromen. Een van die vrienden, een zekere Henk Bakker, was al weer een stap verder en beweerde dat je eigenlijk af moest van grootschalige, centraal geregelde energiesystemen. Eigen windmolens in de tuin, biogasinstallaties op de boerderij, en ja: zonneboilers en zonnepanelen op het dak. Op die manier zou je als burger veel minder afhankelijk worden van grote energieconcerns en overheden die zich ongetwijfeld als big brothers met jouw doen en laten zouden gaan bemoeien. Aldus Henk veertig jaar geleden.

Ik was het helemaal met hem eens. Maar mijn toenmalige huis, midden in de stad, leende zich absoluut niet voor windmolens, en zonnepanelen waren toen alleen nog betaalbaar voor ruimtevaartuigen. Het idee liet me echter nooit los.

De afgelopen tijd heb ik bovendien weer vaak aan Henk's waarschuwende woorden moeten denken. Grote energiebedrijven en de Nederlandse overheid willen dat we allemaal aan de slimme meter gaan. Daarmee kan straks vanuit een hoofdkantoor in Berlijn, Parijs of Stockholm uw elektra en gas worden afgesloten, kan van afstand worden bepaald of u wel of niet uw wasmachine kunt laten draaien, kan worden gezien of u thuis bent of niet. En als u denkt: Onze overheid zal dat soort Big-Brothergedrag toch zeker niet toestaan, dan moet ik u teleurstellen. De Tweede Kamer wilde de slimme meter een jaar geleden verplicht stellen op straffe van een verblijf in het gevang. Dankzij de Eerste Kamer is het een beetje vrijwillig geworden. Al hebben bewoners van nieuwbouwhuizen geen keus.

Nu dat mijn beide bezwaren van veertig jaar geleden zijn weggenomen en Henk's voorspelling van toen weer een stuk dichterbij is gekomen, ga ik dus dubbel gemotiveerd voor mijn eigen stroom.

Zeker: ik ben nog verbonden met het stroomnet, en dus ook met energieleveranciers. Maar de panelen zijn een eerste stap. Opslag van eigen energie wordt een volgende stap. Ik hoop dat die niet te lang op zich zal laten wachten.

En ja: ik heb ook nog een gasgestookte verwarming, dus de gasaansluiting heb ik ook nog nodig. Hoe lang nog? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat een buurman van mij geen gasaansluiting meer heeft. Die verwarmt zijn huis met een zogeheten warmtepomp (zeg maar: een omgekeerde ijskast) die op stroom draait. Als hij straks zijn stroom goeddeels van panelen krijgt, heeft hij een energierekening van nul-komma-niks. Hij ligt technisch ver op mij voor. Ik ben benieuwd wanneer hij een energieopslagsysteem ontdekt waardoor hij na zijn gasbuis ook zijn stroomkabeltje naar de buitenwereld kan doorsnijden...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden