Geld gaat naar voedselhulp en structurele projecten

VERVOLG VAN PAGINA 1

Achter de meer geruchtmakende actie 'Honger in Afrika' zitten, naast hulporganisaties, veertien kerken, waaronder de drie grote: de roomskatholieke, de hervormde en de gereformeerde. Van de opbrengst, tot dusver 11 miljoen, gaat 2 a 3 procent af aan kosten, zegt Jan Bouke Wijbrandi van SOH. De rest wordt half om half verdeeld tussen protestantse en r.-k. instellingen. Het protestantse aandeel wordt, via de diakonaten van de kerken, besteed aan structurele hulp zoals landbouwprojecten en watervoorziening. Daarmee worden gaten gevuld die in de budgetten van partnerorganisaties in Afrika zijn geslagen doordat zij veel van hun inkomsten aan noodhulp hebben moeten uitgeven.

Zelf concentreert SOH zich op voedsel- en noodhulp maar ze combineert die als het even kan wel met structurele projecten. Wijbrandi noemt Eritrea, waar de bevolking in ruil voor voedsel wordt ingeschakeld bij een herbebossingsprogramma.

De vrijgevigheid van de kerkleden waarvan de opbrengst van 'Honger in Afrika' getuigt, is voor de organisatoren ook van strategisch belang, benadrukt Wijbrandi. "Als we een beroep doen op regeringen en internationale organisaties, kunnen we laten zien dat het draagvlak voor hulp in onze achterban groot is. Ook dat is een deel van de winst van de actie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden