Gelatenheid overheerst op Heathrow

De Britten wennen aan de dreiging van terreur. Behalve op Heathrow was ook op Schiphol wachten het motto. Onder de arrestanten zijn Britten van Pakistaanse komaf, net als bij de metro-aanslagen van 7 juli 2005.

door Maaike Veen in Londen

„Wij zijn Lockerbie nu voorbij”, grapte familie Maseland gisterenochtend, kijkend naar hun schermpje in het vliegtuig op weg van San Francisco naar Londen.

Bij aankomst realiseerde de Nederlandse familie zich dat het ‘een beetje foute humor’ was.

Eindeloze rijen kronkelen als slangen door Terminal 1 van Heathrow, een van de drukste vliegvelden ter wereld. Het valt ineens op hoe weinig banken er zijn om te zitten. Het is zoeken naar schermen met vluchtinformatie. Tussen alle geschrapte vluchten staan er slechts een paar op groen licht om te vertrekken.

Bijna iedere reiziger lijkt een ander verhaal te horen van de vliegveld- en luchtvaartmedewerkers die in groten getale in de hal rondlopen. Maar ondanks het gebrek aan informatie en de complete verwarring heerst er een sfeer van berusting. Mensen laten de chaos in gelatenheid over zich heenkomen.

Veel mensen die ’s ochtends vroeg zijn geland weten niet meer dan dat er sprake is van een terroristische dreiging. Op een A-viertje van het vliegveld staat uitgelegd dat vanwege ‘een mogelijke bedreiging van de veiligheid’ alle veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt. Een opsomming volgt van de schaarse items die nog in een plastic diepvrieszakje mee mogen als handbagage.

Wachtenden bellen vrienden om te horen wat er precies aan de hand is. Maar de verhalen over een mogelijk terreurcomplot om verschillende vliegtuigen tegelijkertijd in de lucht op te blazen schrikt niemand af om nog te vliegen.

Er is eerder sprake van frustratie, hoewel er alle begrip is voor de veiligheidsmaatregelen. Zelfs als dat leidt tot uren wachten, zonder te weten of er straks nog een vlucht zal zijn om thuis te komen. „Ze nemen hier geen halve maatregelen”, zegt Mirjam Langendijk uit Amsterdam. „Ik realiseer me nu wel hoe serieus de terroristische dreiging is.”

De familie Maseland miste haar vervolgvlucht naar Amsterdam, omdat het vliegtuig al was volgeboekt met passagiers van wie eerdere vluchten waren geschrapt. Voor al hun handbagage hebben ze speciaal een grote nieuwe koffer op rolletjes gekocht. Het winkeltje ’Rolling Luggage’ verkoopt de ene na de andere koffer en beschermingstasjes voor mobiele telefoons en camera’s. ,,We hebben nog nooit zo’n goede dag gehad”, zegt een verkoopster een beetje gegeneerd.

Bij de internetkiosk is het ook druk. Bij de balies kunnen mensen van wie de vluchten zijn geannuleerd geen nieuwe reis boeken. Ze hebben een telefoonnummer gekregen, maar met de waarschuwing dat de lijnen waarschijnlijk zijn overbelast. Christian Schmidt probeert tevergeefs een halfuur lang de website van British Airways.

Schmidt komt uit New York en is op weg naar huis, naar Düsseldorf. Maar hij zal de nacht waarschijnlijk zonder zijn bagage in Londen moeten doorbrengen. Om kwart voor twee roept British Airways om dat alle binnenlandse en Europese vluchten zijn geschrapt. Tien minuten later volgt het bericht dat al deze vluchten voor de rest van de dag zijn geannuleerd.

Na uren van wachten hebben de Maselands een instapkaart voor de vlucht van kwart voor vijf, maar het blijft tot het laatste moment spannend of het vliegtuig wel vertrekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden