Gekrenkte Theresa May eist een alternatief van de EU in het brexit-overleg

De Britse premier Theresa May tijdens een verklaring over de brexitonderhandelingen.  Beeld AP
De Britse premier Theresa May tijdens een verklaring over de brexitonderhandelingen.Beeld AP

“We zitten in een impasse.” De Britse premier Theresa May was vandaag, een dag na haar nederlaag op de Europese top in Salzburg, nog altijd stomverbaasd over de reactie van de Europese Unie op haar plan voor een brexit.

Romana Abels

Vrijdag, tijdens een persconferentie na thuiskomst, zei May verontwaardigd dat ze ‘meer respect’ van de EU-leiders had verwacht. In plaats daarvan kreeg ze een koude en soms wat lacherige afwijzing van haar idee om de EU-markt voor de Britten open te houden voor goederen, maar niet voor diensten.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk liet haar bijvoorbeeld met een foto van een taart zonder kersen op Instagram weten dat ze wat hem betreft aan cherry picking doet. May zou wel de lusten, maar niet de lasten van de EU willen: ze haalt de krenten uit de pap.

Volgens de Britse premier is het ongehoord dat de Europese Unie in dit late stadium van de onderhandelingen haar idee rigoureus afwijst. Ze vindt het ‘niet acceptabel’ dat de EU niet een meer gedetailleerde toelichting gaf, of tegenvoorstellen deed.

“Tijdens dit hele proces heb ik de EU behandeld met niets anders dan respect. Ik verwacht dat ook retour. Op dit moment wachten we dus op ­tegenvoorstellen van de EU. Zonder kunnen we niet verder.”

De tegenvoorstellen die er wel zijn, zijn wat May betreft onacceptabel. “De ene oplossing zou betekenen dat Noord-Ierland permanent van de rest van het Verenigd Koninkrijk gescheiden zou worden en de andere zou de uitkomst van het brexitreferendum tot een lachertje maken.”

Nieuw plan

Helemaal verstoken van serieuze reacties bleef ze niet. May is min of meer door Tusk naar huis gestuurd met de opdracht om een nieuw plan te ontwerpen. Maar May kaatste de bal gisteren meteen weer terug naar Brussel. “We staan klaar voor serieuze onderhandelingen”, zei ze.

Wat haar betreft – ze zei het al eerder – is het nog beter om geen deal te hebben dan een slechte deal.

Het is de bedoeling dat de Britten op 29 maart de EU verlaten. Voor die tijd moet er een akkoord liggen. Als dat eind maart helemaal klaar moet zijn, dan zouden onderhandelingen nog tot het eind van dit jaar kunnen duren.

Lees meer over de brexit in ons dossier.

Lees ook:

De brexit-deal wordt een race tegen de klok

De Britse premier May had gehoopt op een doorbraak in de onderhandelingen, maar ging in Salzburg met lege handen naar huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden