Gekrakeel over Liedboek

Te weinig praiseliederen, of te veel; ook presentatie deugt niet

Vanuit alle provincies in Nederland vertrekken op de laatste zaterdag van mei bussen naar Monnickendam. Daar wordt het nieuwe Liedboek voor de Kerken gepresenteerd met muziek, zang en workshops.

Na de Nieuwe Bijbelvertaling in 2004 is het nieuwe liedboek de tweede grote verandering voor kerkgangers in Nederland en Vlaanderen. Er is ruim vijf jaar gewerkt aan de selectie voor de nieuwe bundel, die het Liedboek voor de Kerken uit 1973 vervangt.

De nieuwe bundel is samengesteld in opdracht van acht protestantse kerkgenootschappen. Zij stelden een redactie in die moest zorgen voor een gevarieerd repertoire. Van orthodox tot vrijzinnig - aan iedereen zou het Liedboek iets moeten bieden. Vriendelijk verzoek aan alle medewerkers bij het selectieproces: laat je niet negatief uit over het eindresultaat.

Die laatste opzet is mislukt. Ruim een maand voor de presentatie is er forse kritiek op het nieuwe Liedboek. Een componist hekelde de 'pop-achtige' liedjes die gekozen zijn. En het Evangelisch Werkverband, spreekbuis van evangelicale protestanten, vindt dat er juist te weinig praiseliederen in de bundel staan. De organisatie distantieert zich officieel van het Liedboek.

Ook het programma van de presentatie kan niet ieders goedkeuring wegdragen. In Monnickendam staan enkele tientallen workshops op het programma. Een musicus zal bijvoorbeeld uitleg geven over anglicaanse hymnen in de liedbundel, en een predikant geeft een introductie op oorspronkelijk Aziatische liederen. Maar er is ook een workshop over de vraag hoe vriendelijk het nieuwe Liedboek is voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. En een workshop die de mogelijkheden verkent om bij de liederen te mediteren.

Die laatste twee programma-onderdelen vallen slecht in behoudende kring. De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) beraden zich op hun aanwezigheid.

Het Evangelisch Werkverband is er al uit: worden de workshops niet geschrapt, dan boycot het de bijeenkomst.

RELIGIE & FILOSOFIE 8|9

Altijd hetzelfde liedje

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden