Update

Gekozen burgemeester wint terrein onder raadsleden

Burgemeester Hoes van Maastricht Beeld anp
Burgemeester Hoes van MaastrichtBeeld anp

De steun voor een door burgers gekozen burgemeester groeit. Dat blijkt uit een enquête van Trouw. Een kwart van de 2655 raadsleden blijkt nu voorstander te zijn van dit plan. Toch blijft een grote meerderheid tegen.

Trouw vergeleek de antwoorden met eenzelfde enquête die 4 jaar geleden werd gehouden. Was destijds 16 procent van de raadsleden voor een gekozen burgemeester, nu is dat 25 procent.

Sinds het CDA in februari te kennen gaf voor een gekozen burgemeester te zijn, is in de Tweede Kamer een ruime meerderheid voor dit plan. Lokale CDA'ers omarmen het nieuwe standpunt van hun partij echter nog niet. In vier jaar tijd steeg de steun slechts 2 procent; van 16 procent naar 18 procent. De voorstanders onder gemeenteraadsleden voor de gekozen burgemeester zitten vooral in de linkse hoek: SP, GroenLinks en PvdA.

Huidig systeem
De meeste raadsleden (bijna 70 procent) houden het het liefst op het huidige systeem, of op een democratischer variant daarvan. Nu is het zo dat een burgemeester door de Kroon wordt aangewezen, na advies van de gemeenteraad. In de praktijk wordt het advies van de raad altijd overgenomen. Bijna een derde opteert voor de variant waarin de benoeming ook formeel door de raad plaatsvindt.

D66
Opmerkelijk is dat juist onder D66-raadsleden een meerderheid wil vasthouden aan de bestaande benoemingsregels: 63 procent. De democraten waren van oudsher degenen die bestuurlijke vernieuwing hoog in het vaandel hadden staan. De pogingen die de partij landelijk ondernam om staatsrechtelijke hervormingen door te voeren, mislukten echter.

Nadat in 1999 de invoering van het correctief referendum sneuvelde en in 2005 de invoering van de gekozen burgemeester, zette D66 haar hervormingsstreven op een laag pitje.

CORRECTIE: Doordat er in Trouw een verkeerde grafiek is afgedrukt, zijn er ook in dit bericht verkeerde gegevens terechtgekomen. De raadsleden van D66 zijn wel degelijk in grote meerderheid voorstander van een gekozen burgemeester. De juiste cijfers: 72% van de D66-raadsleden vindt dat de burgers hun burgemeester moeten kiezen, 18% wil een benoeming door de raad, 4% wil de burgemeester laten kiezen door het college van b. en w., 4% wil alles bij het oude laten en 2% koos de optie 'anders'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden