'Gekmakend dat we hier vastzitten door huurgrens'

Gezin kan niet weg uit te krappe flat

Op de website voor woningzoekenden passeren tal van rijtjeshuizen in Hoofddorp waar Maik Heyerman en Diana Parera met hun twee kinderen dolgraag zouden wonen. Maar ze komen er niet voor in aanmerking: met een gezamenlijk inkomen van net boven 33.641 euro per jaar verdienen ze te veel.

Het is een van de gezinnen die buiten de boot vallen ondanks pogingen van corporatie Ymere om juist ook middeninkomens aan een geschikte woning te helpen.

Op de 65 m2 van een galerijflat in Nieuw-Vennep loopt de frustratie op. De ouders delen hun petieterige slaapkamer met hun tweejarige zoontje. De tienjarige dochter kan nog net in haar hoogslaper die bijna tot het plafond reikt. Haar deur gaat maar half open, maar het bed laat onder ruimte voor een poef en een bureautje. Het gezin heeft geen eettafel want de daarvoor bestemde hoek is gevuld met een kast. Met drie gasten in huis moet de gastheer blijven staan: er is geen zitplaats meer.

Overduidelijk is het gezin zeer krap behuisd. Het ergste is dat de kinderen eronder lijden, vinden Heyerman en Parera. De woning noch de omgeving is volgens hen geschikt voor gezinnen. "Ze hebben geen sociaal leven hier", zegt Heyerman. Ingeklemd tussen een drukke weg en een winkelcentrum kunnen ze niet buiten spelen en er woont welgeteld één leeftijdgenootje in het flatgebouw, dat hij beschrijft als doorgangshuis. Voor logeetjes en verjaardagsfeestjes is geen plaats.

Parera: "Het is vol te houden als het tijdelijk is. De gedachte dat we hier vastzitten omdat we boven de huurgrens uitkomen, is gekmakend." Hun huur is met 575 euro per maand hoog maar voor een beter huis zouden ze 'meer over hebben'. De vrije sector met huren van 700 tot 800 euro kaal is voor hen echter onhaalbaar. Een hypotheek voor een woning van twee ton krijgen ze niet. Ze zijn ook voorzichtig. Hij zat een tijdje zonder werk en is 'gelukkig' nu op zijn plek als monteur in de bandenbranche. "Met zesdaagse werkweken door de topdrukte in de winterbanden." Schoevers en twaalf jaar ervaring als directiesecretaresse bij een vestiging die plotseling sloot, bleken niet te tellen toen zij na een jaar zorg voor haar zoontje terugkeerde op de arbeidsmarkt. Ze werkt nu parttime in de administratie, haar contract is verzekerd tot eind 2012.

De economie staat stil en het ziet er niet naar uit dat hun inkomen veel zal stijgen, terwijl alles duurder wordt zoals de kinderopvang. "Je moet wat in reserve houden", benadrukt Heyerman. Soms komt bij hen de gedachte op minder te gaan werken, zodat ze net als anderen gewoon kans maken op een andere sociale huurwoning. "Dat kan toch niet de bedoeling zijn, ik wil graag werken", werpt zij tegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden