Update

Gekkekoeienziekte duikt weer op in VS

Beeld reuters

Voor het eerst sinds 2006 is in de Verenigde Staten een koe ontdekt die lijdt aan BSE, de gekkekoeienziekte. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw laat weten dat de koe niet in de voedselketen terecht is gekomen en dat de volksgezondheid geen gevaar loopt.

Het geval van BSE, dat zich voordeed in de staat Californië, is pas het vierde dat in de VS in de openbaarheid komt. Het ministerie van Landbouw in de VS hanteert een controleprogramma waarin jaarlijks 40.000 koeien op de ziekte worden getest. BSE ('boviene spongiforme encefalopathie') ontstaat in de regel doordat koeien worden gevoederd met besmet diermeel, een praktijk die vroeger stelselmatig voorkwam.

Creutzfeldt-Jakob
BSE deed zich rond 1993 veelvuldig voor in Groot-Brittannië, waarna ook elders in Europa gevallen opdoken. De ziekte is niet alleen dodelijk voor koeien, maar kan bij mensen die vlees van een besmet dier eten een fatale hersenaandoening veroorzaken, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob.

Tot 2011 werden onder Nederlandse runderen 88 gevallen van BSE geconstateerd. Van drie mensen in Nederland is in de loop der jaren komen vast te staan dat ze zijn overleden aan de variant van Creutzfeldt-Jakob die met BSE in verband wordt gebracht.

Zuid-Korea staakt verkoop
Twee grote supermarktketens in Zuid-Korea zijn gestopt met het verkopen van Amerikaans rundvlees. Volgens een woordvoerder van een van de Zuid-Koreaanse verkoopketens met 95 winkels, is de verkoop gestopt vanwege bezorgdheid onder de klanten.

De Zuid-Koreaanse overheid zal Amerikaans rundvlees strenger controleren, maar laat de import ervan voorlopig gewoon toe. Het Amerikaanse vlees is al eerder in de ban gedaan door Zuid-Korea. In 2003 stopte de invoer na de ontdekking van een geval van BSE. In 2008 kwam na een akkoord tussen beide landen de verkoop van de meeste vleessoorten weer op gang.

Vorig jaar importeerde Zuid-Korea 107.000 ton Amerikaans rundvlees, ongeveer 37 procent van de totale import.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden