Gekke koeien-ziekte wellicht toch van invloed op slechte gezondheid mens

Van onze wetenschapsredactie AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben een nieuwe aanwijzing gevonden voor de stelling dat de gekke-koeienziekte BSE in hun land is overgedragen op mensen. Collega's die de resultaten van hun onderzoek vóór de publicatie deze week in het vaktijdschrift Nature mochten inzien, noemen ze 'opwindend'.

Vanuit de Europese Commissie in Brussel kwam gisteren een voorspelbare reactie. Het onderzoek bevestigt dat de Commissie tot dusverre verstandig opereerde, zei een woordvoerder.

Het onderzoek van de Britten, van het Imperial College of Science and Medicin in Londen, ondersteunt de theorie dat het in de inmiddels 12 gevallen van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob die de afgelopen twee jaar in Groot-Brittannië werden ontdekt om een geheel nieuwe variant van deze ziekte gaat. Dit schrijven zijzelf uiterst voorzichtig in Nature.

Verwant eiwit

Het eiwit dat met de ziekte verband houdt, het zogeheten prion, blijkt bij de betrokken twaalf patiënten te verschillen van dat bij andere Creutzfeldt-Jacob patiënten. Wat betreft één eigenschap, een reactie in een bepaalde laboratoriumproef, is het eiwit anders en lijkt het bovendien sprekend op een verwant eiwit bij runderen, katten en apen die, al dan niet bewust, besmet werden met BSE.

Met elkaar suggereert dit dat de twaalf de ziekte van Creutzfeldt-Jacob kregen door het eten van besmet rundvlees, zo vatten Zwitserse collega's het Britse onderzoek in een commentaar in hetzelfde tijdschrift een stuk krachtiger samen. Tot dusverre werd alleen vastgesteld dat de twaalf patiënten, die allen zijn overleden, verschillen van 'gewone' Creutzfeldt-Jacob patiënten in de verschijnselen die ze vertoonden. Ze waren jonger, de noodlottige afloop voltrok zich bij hen sneller en hun hersenen zagen er bij onderzoek na hun dood anders uit.

De laboratoriumproef die de Britse onderzoekers uitvoerden is het maken van een zogeheten 'western blot', een zeer algemene, biochemische techniek waarmee verschillen tussen eiwitten zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden