Gekijf van bobsleeers brengt Olympische aspiraties in gevaar

KONIGSSEE (ANP) - Nederland bezit in Rob Geurts en Han Minjon twee mannen die met kennis van zaken een bobslee kunnen besturen. Helaas zijn beide piloten het onderling zelden of nooit eens.

Die meningsverschillen kunnen onder druk gemakkelijk escaleren. Zoals het afgelopen weekeinde gebeurde bij het Europese kampioenschap tweemansbob in Konigssee, waar het gekijf de Olympische aspiraties in gevaar bracht.

Zowel Geurts als Minjon wil graag in Albertville bewijzen wie van beiden de beste stuurmanskunsten heeft. De twee kijken al jaren meer naar elkaar dan naar de belangrijke concurrentie. Zelfs een eenvoudig thema als de sticker, die de bob Nederland 1 dan wel 2 noemt, is onderwerp van verhitte debatten. De Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) heeft geen greep op de conflictsituatie tussen de twee partijen, die zelf geen woord met elkaar wisselen.

In Konigssee vroegen chef d'equipe Marthin Kwakkelstein en BSBNvoorzitter Wiltfried Idema in de rol van intermediairs of Geurts aan Minjon zijn remmer Jan Langeveld wilde uitlenen. Geurts was zaterdag door een schouderblessure uit de strijd genomen, Minjons bijzit John Drost tobt met een onwillige rug. Omdat ook in het bobsleeen een en een nog altijd twee is, leek een gelegenheidsformatie de logische oplossing. De eerst op persoonlijke titel gevraagde Langeveld weifelde en polste teamgenoot Geurts die botweg "nee" zei, waarna het duo huiswaarts trok.

Geurts' starre houding kost hem vrijwel zeker deelname aan de Olympische Winterspelen in Albertville. "Hij heeft de zaak gesaboteerd" , vonniste Idema, en ook de namens het Nederlands Olympisch comite aanwezige Ard Schenk had zo zijn gedachten over het weigeren van de "vriendendienst" . "We praten nu nog over een team" , zei Schenk.

De BSBN beslist vandaag of voor de formaliteit twee teams voor uitzending zullen worden aanbevolen. De beste papieren zijn duidelijk in handen van Minjon en Drost, die zestiende werden bij het EK en ook vandaag definitief uitsluitsel krijgen. "Ik heb gedaan wat ik kon, nu maar afwachten" , zei Minjon die hoopt op het voordeel van de twijfel alsmede een snel herstel van Drost.

De Huizenaar liep toch al getergd rond in Konigssee. "Dat we elkaar het licht in de ogen niet gunnen, komt vooral van Robs kant" , zei de wat introvertere Minjon, die zaterdag ook al kwaad door het Alpendorp stapte. Toen betrof het de beslissing van Kwakkelstein om niet Minjon, maar Geurts in de eerste groep te laten starten. Deze had daar gezien de eerdere wereldbeker-resultaten het meeste recht op, maar zijn blessure maakte goed presteren al bij voorbaat onmogelijk. "Dus hadden we net zo goed kunnen wisselen. Ik bij de eerste vijftien, dan had ik op een betere baan zeker betere tijden gemaakt."

Blessure

Voor Geurts duurde het EK slechts een run. De donderdag bij een crash opgelopen blessure (opgerekte banden in de linkerschouder) bezorgde hem teveel pijn. Zes aspirines en drie "witte tabletjes" hielpen niet. Aan de finish moest Langeveld, die in z'n eentje duwend nog een goede starttijd (5,93 seconden) had gerealiseerd, zijn stuurman uit de bob tillen. Een official waarschuwde de wedstrijdarts die verdere deelname verbood. Geurts had zijn kwetsuur tot dan toe verzwegen.

"Het was medisch onverantwoord om te starten" , wist coach Dietmar Falkenberg. "Maar er was op vrijdagavond een bespreking met alle artsen en fysiotherapeuten en niemand durfde de verantwoordelijkheid te nemen." Geurts: "Dus heb ik het risico maar genomen, want we moesten hier toch iets laten zien en ik ben trots op mezelf dat ik het gedaan heb."

Jan Langeveld, die een aantal jaren geleden om prive-redenen bij Minjon vertrok, zag toen de bui al hangen. "Als nu alleen Minjon voor Albertville wordt aangewezen, breekt de pleuris uit" , voorspelde hij al direct. Waarna de volgens Geurts en Langeveld verkeerde selectiecriteria ter sprake kwamen.

Op grond van de wereldbekerwedstrijden in Calgary, Winterberg, Igls en Altenberg hebben zij immers de beste papieren. Geurts/Langeveld bezetten in die stand de achttiende plaats, Minjon/Drost eindigden vijf treden lager. "En je kunt deze baan in Konigssee niet met die in Albertville vergelijken. Je kunt hier tweede worden en straks bij de Spelen dertigste. Die mensen van het NOC snappen er de ballen van, maar ze moeten wel zo'n belangrijke beslissing nemen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden