Gekaapt computernetwerk van bijna twee miljoen pc’s ontdekt

amsterdam – - Internetbeveiligingsbedrijf Finjan zegt een gekaapt computernetwerk van 1,9 miljoen pc’s te hebben ontdekt. Het netwerk is gevormd door cybercriminelen uit Oekraïne.

Van onze internetredactie

De cybercriminelen hebben niet alleen computers bij mensen thuis ’overgenomen’, maar maken ook gebruik van computers van bedrijven en overheden. Finjan ontdekte dat 77 gehackte domeinen in gebruik waren door overheden. „We waren verbaasd dat er zoveel overheidscomputers geïnfecteerd waren, we hebben het gemeld bij de autoriteiten. ”, aldus Yuval Ben-Itzhak, technisch directeur van Finjan.

Finjan traceerde het netwerk terug naar zes cybercriminelen uit Oekraïne. Het is nog niet bekend welke bedoeling de criminelen hebben met het netwerk.

Computers raken besmet door het bezoeken van websites die, zonder dat de gebruiker ervan weet, software installeren op een computer. Deze software geeft cybercriminelen toegang tot de computer. Op dat moment wordt het mogelijk om e-mails te lezen, bestanden te kopiëren en paswoorden te stelen. De software kan ook andere computers in het netwerk infecteren. Op deze manier ontstaat er al snel een groot netwerk van computers.

De geïnfecteerde computers zijn volgens Finjan vooral afkomstig uit Amerika (45 procent), Groot-Brittannië (6 procent) en Duitsland (4 procent). Hoeveel computers in Nederland besmet zijn is niet bekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden