Gek toch, dat de Joden altijd het nakijken hebben

Voorzitter Harry van den Bergh maakte het nieuwtje afgelopen maandag bekend, tijdens de door zijn eigen club georganiseerde Vrijheidsmaaltijd. In zijn speech deelde hij mee dat het Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam (JMNA) ophoudt te bestaan. Het bericht kwam naar buiten via het NTR-radioprogramma 'Dichtbij Nederland', dat een verslaggever op de feestelijkheden had afgestuurd. Jonet.nl ('dé online community voor Joods Nederland') pikte het op.

De precieze reden liet Van den Bergh in het ongewisse. Maar een kleine speurtocht doet het vermoeden rijzen dat het JMNA niet aan zijn eigen succes ten onder is gegaan.

Directe aanleiding tot de oprichting in 2006 was het gevoetbal met kransen door Marokkaanse jongeren tijdens de Dodenherdenking - een antisemitische oprisping die menig burger hevig schokte. Nobel streven van het netwerk: "Door harmonieus samen te werken zonder pijnlijke discussiepunten uit de weg te gaan of toe te dekken, probeert het JMNA de ontmoeting en samenwerking tussen Joodse en Marokkaanse Nederlanders op een hoger plan te brengen, te voeden en te verdiepen."

De luitjes deden beslist hun best. Ze organiseerden maaltijden, studiereizen, voetbalwedstrijden, filmavonden, debatten, een opknapbeurt van de Joodse begraafplaats Zeeburg. Dit alles was mogelijk dankzij een ruimhartige gemeentesubsidie van (in totaal) 60.000 euro.

Maar uitgerekend van dat 'harmonieus' samenwerken kwam bitter weinig terecht. Vrijwel van meet aan werd er ordinair gebekvecht, waarbij vooral de Joodse deelnemers het nakijken hadden.

Zo mocht Esther Voet, destijds adjunct-directeur van lobbyorganisatie het Cidi, geen zitting nemen in het bestuur; ze zou een te 'uitgesproken mening' hebben over Israël. Mohammed Rabbae daarentegen was wél van harte welkom ¿ terwijl hij als belijdend lid van lobbyorganisatie Stop de Bezetting evenmin in zijn eerste uitgesproken mening is gestikt.

Ook op het virtuele forum van het JMNA ging het er niet dat je zegt knus aan toe. Een Marokkaanse deelneemster noemde daar de Joodse bezoekers "zionisten die landjepik en het etnisch zuiveren goedpraten".

In 2012 vatte voormalig JMNA-voorzitter Harry Polak de sfeer binnen het netwerk treffend samen. "Wat heb je daar als gemiddelde Jood nog te zoeken?", zei hij in het Nieuw Israelietisch Weekblad. "Het lijkt wel alsof je alleen welkom bent als je je extra fel uitlaat tegen Israël."

Hoogste tijd om eindelijk eens de tweedelige documentaire 'Het ontstaan van het antisemitisme' te bekijken, die de MoslimOmroep eerder dit jaar uitzond.

Opmerkelijk: de betreffende filmmaker verhult allerminst dat de Jodenhaat onder West-Europese moslims schrikbarende vormen heeft aangenomen. Zijn treurige boodschap: het Israëlisch-Palestijnse conflict is maar een van de vele factoren. Zelfs als dat op wonderbaarlijke wijze zou zijn opgelost, dan nog zou de Jodenhaat onder moslims niet zijn verdwenen.

In het tweede deel besteedt de filmmaker aandacht aan initiatieven à la het JMNA in Frankrijk en Zweden. Ook daar trachten ze het verschijnsel te bestrijden door 'voorlichting' en 'dialoog'.

Heel aandoenlijk, ik kan niet anders zeggen. Maar echt hoopvol wilde het me niet meer stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden