Gek op dopen

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: Mormonentempel, Zoetermeer

Het eerste wat opvalt

Vanillekleurig baksteen en een enorme spitse toren. Het langwerpige gebouw van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Zoetermeer, oftewel de mormonen, is spiksplinternieuw. Bij binnenkomst in de kerkzaal is het direct duidelijk dat ik een nieuweling ben. Hallo hier, vriendelijke knikjes daar. Een aardige man schiet direct overeind om mij rond te leiden. Er is een moderne kerkzaal - witte muren, lichthouten kerkbanken, een podium met daarop een orgeltje en een soort kansel - en tal van leslokalen, met whiteboards en al. Eentje voor de vrouwen, eentje voor de mannen, eentje voor kleine kinderen, eentje voor grotere kinderen. Er is een doopruimte: een soort badje van witte traptegels. Er is een keuken, en het opvallendst: een sportzaal. Met een basketbalnet. Mormonen doen van alles in hun kerk. De gids vertelt dat er zelfs feestjes worden gehouden in de sportzaal, als iemand thuis niet zoveel ruimte heeft. In het keukentje zijn in het weekend nog pannekoeken gebakken door de jeugd. Op mijn vraag of mormonen zich ook houden aan bepaalde spijswetten, is het antwoord ja. Mormonen roken niet, drinken geen alcohol, koffie, cola en ook geen Engelse thee, legt de man uit. Profeet Joseph Smith heeft de mormonen geleerd dat het niet gezond is.Vrijwel iedereen is heel netjes gekleed, Amerikaans. Kleuters dragen een pantalon en een overhemd. Ik zie zelfs een avondjurkje en enorme hoge hakken.

undefined

Is er een preek?

Nee. Het is de eerste zondag van de maand, en dus is het vandaag 'getuigenissenvergadering'. Maar eerst doet een van de priesters (zo heten de ouderlingen) het openingswoord. Hij vertelt trots dat dit jaar een dooprecord is gehaald. Er zijn sinds 2002 maar liefst dertienduizend onderdompelingen geweest. Mormonen zijn gek op dopen. Tijdens het getuigenissenrondje vertelt een jonge vrouw dat ze een tijdlang niet meer in de tempel is geweest en zich uit enthousiasme 90 keer heeft laten onderdompelen. Ik begin het record 'heilige verordeningen', zoals de doop bij de mormonen heet, te begrijpen.

De dienst bestaat uit bidden, orgelspel, zingen uit een groen lofzangboek met teksten over Joseph Smit: 'Toen in 't lommer van een bosje, Joseph tot de Heer zich boog / O, hoe lieflijk was de morgen, heldblauw de hemelboog'.

Er is ook avondmaal, met water in plaats van wijn. Tijdens het rondje getuigenissen mogen mensen naar voren komen om een openbaring te delen of een geloofservaring. "Het is echt een gave om te kunnen geloven", zegt een mevrouw. Een ander zegt: "Ik vind mijzelf niet zo'n superzendeling hoor". De aandacht verslapt als kerkleden vertellen wat ze hebben meegemaakt de afgelopen week. Er wordt op iPads gekeken, op iPhones, er wordt getekend, gefluisterd en achterom gekeken. Volgens mij zien mormonen elkaar gewoon heel vaak.

undefined

Reden om niet te gaan

Hoe lief de mensen hier ook zijn, het is toch een beetje een grote familie waarin je niet bent geboren. En de teksten in het liedboek zijn aan vernieuwing toe.

undefined

Reden om wel te gaan

Mormonen zijn heel blij en gastvrij.

Zegwaartseweg 47, Zoetermeer. Diensten zijn op zondag om 10:00 uur.

undefined

Mormonen

Mormonen geloven dat de ware vorm van het christendom eeuwenlang is weggeweest en dat de Amerikaan Joseph Smith die op aarde heeft hersteld, na een visioen. Smith ontving in 1827 een verslag, geschreven op dunne gouden platen. Dat werd het Boek van Mormon. Smith wordt gezien als de eerste profeet en zijn volgelingen worden 'heiligen van de laatste dagen' genoemd. In Nederland heeft de kerk ongeveer 8000 leden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden