Gek met wapen

Zijn de Denen 'nuchter' als ze van een 'gewapende gek' spreken wanneer ze het over de aanslagen van Kopenhagen hebben? Dit was gisteren de kop van een artikel in Trouw. Vervang wat mij betreft dat 'nuchter' liever door 'naïef' of 'wereldvreemd' om een betere omschrijving van de situatie te krijgen. Die kwalificaties gelden zeker voor de Deense premier Thorning-Schmidt die het had over 'een gek met een wapen, die bereid is om te sterven voor zijn zaak'.

Omar Abdel Hamid el-Hussein, 22 jaar, geboren in Kopenhagen, voor gek verklaren is natuurlijk comfortabel voor je gemoedstoestand maar helpt je geen millimeter verder. Het is toch wel opvallend dat er nu overal in West-Europa 'gekken' opstaan, die toevallig zware wapens bezitten en toevallig Joden, journalisten en politieagenten vermoorden. Wie graag wil wegkijken moet vooral geen link zoeken tussen Mohammed Merah: Joodse school Toulouse 2012, Mehdi Nemouche: Joods museum Brussel 2014, Amedy Coulibaly: Joodse Hyper Cacher Parijs 2015, de gebroeders Kouachi: Charlie Hebdo 2015, Soufiane A. en Khalid B., gedood in Verviers 2015 en nu Omar Abdel Hamid el-Hussein. Allemaal zijn ze jonge moslimradicalen, Arabisch of Afrikaans van afkomst maar allen in Europa geboren en geradicaliseerd.

Wil je het nog steeds hebben over 'gekken met wapens' dan weiger je hiermee het nieuwe verschijnsel te benoemen en te omschrijven en zul je ook geen efficiënte maatregelen tegen dat verschijnsel kunnen bedenken.

Er zijn nog twee gangbare manieren om het gevaar van het jihadisme te bagatelliseren. Door te zeggen dat deze 'jongeren' door hun belabberde sociale positie tot een wanhoopsdaad werden gedreven. Lees wat burgemeester Aboutaleb, die deze week in het Witte Huis is voor een conferentie over radicalisering en extremisme, dit weekeinde verklaarde: 'De extremisten hebben bedacht dat zij het legitieme recht hebben om mensen te doden die anders denken. Deze mensen houd je niet binnenboord met een baan.' Neem Amedy Coulibaly die een ordinaire draaideurcrimineel was totdat hij door de Franse overheid nieuwe kansen kreeg aangeboden, een baan bij Coca-Cola en in 2009 met een groepje jongeren door president Sarkozy in zijn Elysée-paleis werd ontvangen. Toch radicaliseerde Coulibaly die vorige maand in Parijs vier Joden en een agent vermoordde.

De laatste manier om weg te kijken is te poneren, wat bijna alle premiers en staatshoofden doen, dat het moordende jihadisme 'niets met de islam heeft te maken'. Aboutaleb roept indirect op tot een discussie hierover: 'Hoe kan het dat mensen tot religieus extremisme komen op basis van hetzelfde boek waar anderen hun waardigheid en mens-zijn aan ontleden?' Simpelweg doordat er twee Korans in één zijn. De Koran die in Mekka door profeet Mohammed werd gedicteerd (610-622) ademt tolerantie, barmhartigheid en respect voor andere religies. Maar de Koran die hij in Medina liet opschrijven (622-632) was die van de meedogenloze krijger die hij was geworden. Gewelddadige soera's uit de Medina-periode zijn nu de inspiratiebron van moordende islamisten en jihadisten als Omar el-Hussein.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden