Gek, maar te snel worden dertigers afgeschreven voor topsport

In Nederland stoppen de turn-broertjes Selk met sporten. Mijn eerste gedachte is een vlammend 'Schande turnbond, schande beleidsmakers daar' en dan denk ik dat turnen voor kinderen en hele jonge mannen is. Deze twee Selken werden bijna te oud. Consequentie is wel dat ze van het toneel verdwenen zijn voordat ze zelfs maar de mogelijkheid hadden zich maximaal te profileren. Die pijn voel ik met ze mee.

Pijn heb of voel ik niet bij het bericht dat de dertiger Romario de Coupe du Monde moet missen. Hij heeft zijn tijd gehad, hij heeft vier jaar geleden in de USA mogen schitteren en nu is hij een kwetsbare dertiger geworden wiens lichaam problemen met herstel kende. Het is jammer dat de kleine, op het oog lieve en vaak aandoenlijke spits (die volgens verhalen het snelste en brutaalste spitsje ter wereld bezat) niet mee mag voetballen, maar blessures zijn vooral voor sportende dertigers hinderlijke obstakels. Een neen, ook het 'No' van de Engelse bondscoach Hoddle tegenover het grote kleine-kind Gascoigne deed me niet veel.

Dez bravour-dertiger spotte met alle sportwetten en tuchtigde zijn lichaam voortdurend. Hij leefde op de breekbare grens tussen 'kan nog net wel' en 'kan absoluut niet'. Zijn ervaring en grote waffel hielpen hem op de been. Steeds weer. Hij schoffeerde anderen, maar ook zijn eigen lijf. Nu, als bolle dertiger zonder inhoud en steunend op trucs, moest hij ervaren dat hij niet meer kon. Hoewel de domme tabloids (hé, dat is dubbelop!!) in Engeland nu ineens moord en brand schreeuwen, zeg ik: dikke bult, eigen schuld. 'Beat it and shut up!' Gianni Bugno leek een kwetsbare dertiger te worden, maar wat hij afgelopen donderdag in de zwaarste Giro-etappe van de laatste jaren liet zien, was indrukwekkend en tevens een teken dat hij de sleet op zijn spieren ten minste voor even tot staan heeft gebracht. Niemand ontziend raasde hij gedurende uren op kop van een kleine groep in dienst van zijn kopman, Pavel Tonkov. Mocht deze Rus morgen de Giro winnen dan mag hij dertiger Bugno met goud overladen. Ervaring, een bijna wellustige dorst naar roem en succes en de nog altijd aanwezige klasse maakte Bugno weer onsterfelijk. Het was een genot hem aan het werk te zien.

In Amerika, in de NBA, spelen de Utah Jazz en de Chicago Bulls. Deze wedstrijdserie wordt geheel gedragen door dertigers: Malone, Stockton, Carr, Hornacek, Jordan, Pippen en Rodman. Allen spelers die geestelijk sterk zijn en die van hun sportloopbaan een lange zegetocht hebben gemaakt. Door voortdurend op hun lijf en leden te letten, zijn ze groot en groots geworden.

Zij bewijzen, avond aan avond, dat volwassen sport gespeeld kan en moet worden door volwassenen.

Gek, maar veel te snel worden dertigers afgeschreven voor topsort. Fysiek onvermogen wordt dan aangewend als de achilleshiel van de betrokkene. Het tegendeel in zeer veel sporten blijkt echter waar. Geestelijke rijpheid, het vermogen om 'body and soul' één te maken en vooral het vinden van evenwicht in het leven, maakt juist dertigers van die interessante toppers. Wat dus jammer is? Dat de Selk-brothers zelfs de kans niet hebben gekregen in het arme Nederlandse sportcultuurtje tot volledig wasdom te komen. Zo blijft het onduidelijk of ze de Gascoigne- of Malone-richting zouden zijn opgegaan. Jordan hadden ze nooit bereikt, maar dat wisten ze al...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden