'Gek, de ene adviesraad prijst iets wat de andere helemaal niet ziet'

De raad is lovend over kunst- en architectuurcentrum Stroom, ondanks hun 1,1 procent tekort op de vereiste 17,5 procent aan eigen inkomsten. Maar de minister zegt geen uitzonderingen te maken en keert zich dus tegen het advies van 200.000 euro subsidie. Directeur Arno van Roosmalen voelt zich 'de Mauro van de kunstwereld'. "Het is heel wrang. De minister moet de wet niet naar de letter, maar naar de geest toepassen: zijn beleid straft goed ondernemerschap af."

Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest dienden los van elkaar vier aanvragen in, voor verschillende soorten samenwerkingen en fusies. Ze werden allemaal afgewezen, met de opdracht om tot één gezamenlijk voorstel te komen voor een orkest in het zuiden. Toch is directeur Henri Broeren van het Limburgs Symfonie Orkest 'redelijk positief'. "We hadden te weinig tijd om het over alles eens te worden, maar de raad legt nu duidelijke uitgangspunten neer, waarmee we verder kunnen."

De Citadel krijgt volgens het advies geen rijkssubsidie meer. Het Groningse jeugdtheatergezelschap is te afhankelijk van subsidie, vindt de raad. "Zeer teleurgesteld", is zakelijk leider Maaike van den Hoek. "Wij hebben de afgelopen jaren de eigen inkomsten verhoogd van 7 naar 19 procent, dus onze verwachting van nog meer eigen inkomsten komt echt niet uit een hoge hoed. De Kunstraad Groningen is in zijn advies juist heel positief over de transitie die we doormaken. Gek dat de ene adviesraad iets prijst wat de andere helemaal niet ziet."

Het Rijksmuseum Twenthe moet 900.000 inleveren op de aanvraag van 3,3 miljoen - het zou zijn deuren voor het publiek moeten sluiten. Het vernietigende rapport spreekt van 'onvoldoende nationaal niveau' en 'plannen die weinig vertrouwen bieden voor de toekomst '. "Dit zagen we niet aankomen", zegt een woordvoerder. "Er staan grote tegenstrijdigheden in het advies. We hopen dat er in september een ander besluit komt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden