'Gek dat we mopperen, terwijl we zo rijk zijn'

Economen willen 'bruto nationaal geluk' verhogen

Rotterdamse wetenschappers hebben een ambitieus plan. Met elkaar willen ze - de filosoof, de theoloog, de socioloog, aangevoerd door de economen en econometristen - het Nederlands 'bruto nationaal geluk' vergroten. Dat kan door u en mij, de overheid en het bedrijfsleven beter geïnformeerd onze keuzes te laten maken. Hoogleraar Philip Hans Franses, decaan van de economische faculteit van de Rotterdamse Erasmus Universiteit, legt uit hoe dat werkt.

Wat is bruto nationaal geluk?
"Dat is een andere maatstaf om onze welvaart en ons welzijn te meten. We kennen allemaal het bruto nationaal product - alles wat wij met elkaar maken - maar bij tijd en wijle hebben we behoefte aan een andere maat. In Nederland wordt bijvoorbeeld veel gemopperd, terwijl we een van de rijkste landen ter wereld zijn. Ook na deze recessie. We zitten nu op het welvaartniveau van 2007. Nou, toen gingen we ook twee à drie keer per jaar op vakantie hoor.

"Vanwaar die discrepantie? Daar hopen we achter te komen door het geluksconcept meer body te geven."

Heeft u een idee waar die discrepantie vandaan komt?
"Het kan zijn dat je niet gelukkig bent met je geld, ook al heb je genoeg, omdat je het niet goed besteedt. Het Nibud begeleidt mensen, met een kleine portemonnee weliswaar, bij het boodschappen doen. Ze worden geholpen te kiezen uit de schappen en worden daar gelukkiger van.

"Keuzes die de overheid of het bedrijfsleven maakt, kunnen ook bijdragen aan geluk. Hoe verdeel je de belastingen? Wat vergoed je wel of niet in de gezondheidszorg? Wat is de waarde van een heupoperatie voor een 95-plusser?"

Dat klinkt alsof u met concrete tips en trucs gaat komen.
"Deels zal het ook zo zijn. Maar wij willen van alles tegelijkertijd. Dus ook antwoord geven op fundamentelere vragen: wat is nut en hoe meet je dat?"

Waarom verdiept een econoom zich eigenlijk in geluk?
"Omdat dat past bij wat economen doen: zoeken naar de beste verdeling van schaarse middelen. Geluk, in dit geval."

Maar doet u dit ook omdat gelukkige mensen productiever zijn?
"Dat is een interessante kwestie. Wat levert het op als bij een organisatie heel tevreden mensen werken. Zetten die een stapje extra? En als het niets oplevert, moet je dan nog wel investeren in het geluk van je medewerkers? Dat is nog vrij onontgonnen gebied."

Wanneer heeft u de eerste antwoorden?
"We maken nu een lijst van thema's met enige urgentie. Daar zoeken we mensen bij en dan hopen we over een jaar de eerste resultaten te hebben."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden