Gejuich bij kathedraal

Van onze redactie economie SEOUL - “Het was een ontroerend moment”. Telefonisch vanuit Seoul geeft FNV-bestuurder Lodewijk de Waal grif toe, dat het hem raakte toen vakbondsleider Kwon Young-Kil onder luide toejuichingen het podium beklom na 28 dagen opgesloten te hebben gezeten op het terrein van de Myongdong-kathedraal in Seoul.

Kwon is de centrale figuur op een vakbondsdemonstratie in een park, niet ver van de kathedraal. Maar ook De Waal en de andere delegatieleden van het Internationaal verbond van vrije vakverenigingen, die Zuid-Korea bezoeken, worden op het podium gehesen. Om hen heen zitten zo'n 15 000 demonstranten op de grond, bij zestien graden onder nul. Ze zingen arbeidsliederen, steken vlaggen in de lucht aan tien meter lange vishengels en hebben banden om het hoofd met teksten als 'strijd' en 'weg met de wet', waarmee ze de omstreden arbeidswet bedoelen.

“In de verte stond politie”, zegt De Waal. “Ze waren bewapend met lange latten en traangasgranaten maar ze bleven op een afstand”. Ook bij de kathedraal is geen agent meer te zien. “Je mist gewoon iets”, zegt de FNV-bestuurder.

Dinsdagmiddag begon het eigenlijk al wat minder grimmig te worden toen president Kim Young-Sam de arrestatiebevelen tegen de leiders van de niet erkende vakorganisatie KCTU opschortte. Bij de kathedraal hield de IVVV-delegatie voor de laatste keer tijdens het bezoek een persconferentie. De Waal hield er een tevreden gevoel aan over. Net als bij vorige bijeenkomsten was de belangstelling van de media groot. Maar nu waren er veel en vooral zinnige vragen.

De dag was voor De Waal en zijn IVV-collega's begonnen met een bezoek aan oppositieleider Kim Dae-Jung. Deze politicus is tot zijn verdriet nooit president geworden “maar hij gedraagt zich wel zo”, vertelt De Waal. Grote portretten van Kim Dae hangen in de kamer waarin hij de buitenlandse vakbondsvertegenwoordigers ontvangt. Een speech van hem wordt door vier TV-camera's integraal opgenomen.

Leuzen

Ondanks dit circus vond De Waal het een nuttige bijeenkomst. Kim Dae-Jung had de IVVV-ers gevraagd om behalve aan de gelaakte arbeidswet ook aandacht te besteden aan de nieuwe veiligheidswet, die in één moeite door met de arbeidswet op 26 december door het parlement gejaagd werd. Als de Noord-Koreaanse radio bepaalde leuzen hanteert en Zuid-Koreaanse vakbondsleiders zouden in het openbaar precies dezelfde woorden gebruiken, dan is dat alleen al een reden tot arrestatie.

Kim Dae verklaarde achter de eisen voor meer vakbondsrechten te staan en ook contact te zullen opnemen met de bonden. De oppositieleider gaf de delegatie de indruk wel te willen meewerken aan een oplossing voor de arbeidswet zonder dat de president zijn gezicht verliest. Want dat gebeurt er wanneer Kim Young-Sam de wet intrekt. Maar aanpassing van de arbeidswet is voor de oppositie weer onaanvaardbaar want daarmee zou zij impliciet erkennen dat de parlementszitting op 26 december terecht was. Kim Dae liet blijken niet afkerig te zijn van wat geregel in de informele sfeer.

Of dat werkt? Ondanks de meer ontspannen sfeer is het wantrouwen bij de bonden niet verdwenen. “In toezeggingen geloven ze niet”, zegt De Waal. “Er is al zo vaak wat toegezegd, het moet echt zijn gerealiseerd.” Hij sluit niet uit dat de regering zich wat soepeler opstelt, nu de Oeso deze week in Parijs vergadert en een IVVV-delegatie Seoul bezoekt. Misschien wordt de nog steeds illegale vakcentrale KCTU eindelijk erkend. Maar als tegelijk het verbod voor de aangesloten bonden van onderwijzers en bankemployees intact blijft, is er nog weinig gewonnen.

Om verder dan toezeggingen te komen, staken en demonstreren de vakbondsleden verder. De IVVV is al weer uitgenodigd voor een demonstratie, volgende week. Maar dan is de delegatie vertrokken. De Waal keert vandaag in Nederland terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden