Geitenwollen sokken verplicht

Mijn prinsessejas weer eens uit de kast gehaald. Dat moest ook wel, anders was ik zo uit de toon gevallen in de echte grote stad. De prinsessejas is een echte prinsessejas: als je er naar kijkt zit er een vlek op die er nooit meer uitgaat.

Bij de prinsessejas moet je eigenlijk een hoed op - dan is het 'beeld beter in balans' - dat begrijp ik ook wel. Maar ja, hoeden staan wel prachtig, maar ze zijn zo ongemakkelijk. Op de fiets een hoed? Gaat niet. In de metro een hoed? Als de metro een beetje vol is, sta je niet op je gemak temidden van je medepassagiers. Zelfs in een auto voel je je met een hoed op als een kaasblokje op een haringprikkertje.

Wat is het toch met mooie, goede kleren? Waarom maakt het zo'n diepgaand verschil of je goedkope of dure (want kwalitatief betere) broeken, jasjes, pak, bodystockings, kousen, truitjes, jurkjes, schoenen aan hebt? Een mooi interieur heeft ook invloed op je stemming, maar de invloed van kleren gaan verder.

In goede kleren zit je anders in een stoel, zit je anders in je vel, beweeg je anders, sta je anders - en voor je het weet, ongemerkt haast, denk je anders. Denk je anders over jezelf, denk je anders over anderen. Niet beter of slechter, maar anders. Waarom is dat zo?

Toen ik begin 1980 bij het Nieuw Israelietisch Weekblad ging solliciteren deed ik dat op geleende laarsjes, met geleende kleren. Alleen de prachtige blauwe oorbellen waren van mij. Tot op de dag van vandaag ben ik er van overtuigd dat ik mijn baan bij het NIW aan die mooie blauwe oorbellen te danken had (wat degene die me aannam altijd bij hoog en bij laag heeft ontkend).

In een andere werkkring zag ik de sollicitanten voorbij komen en wist meteen: degene met de parmantig tikkende hakjes zou het worden. Ze werd het. Denk niet dat ik het met dat besluit niet eens was. Integendeel. De dame in kwestie bleek net zo pittig als de klank van haar hakjes. De baas had volkomen gelijk toen hij zich liet leiden door zo'n arbitrair detail.

Zou het komen door de betere kleren - en bijbehorende hoeden en schoenen - die de PvdA-bewindslieden tegenwoordig dragen, dat ze van de weg af zijn geraakt? Zou het komen door het afzweren van de slechter zittende kleding, dat ze ideologisch volstrekt onherkenbaar zijn geworden als democratisch socialisten. Zó slecht hebben echte socialistische maatregelen en echte democratische besluiten toch niet gewerkt dat nu alleen nog het kapitalistisch liberalisme als uitgangspunt wordt genomen?

Heeft het markt-denken werkelijk zo'n intrinsieke kracht dat er geen tegenargumenten voor te vinden zijn die overtuigen? Of wordt het meegeleverd met de betere coupenaden, de beter afgewerkte knoopsgaten, het betere design?

Dat moet toch haast wel, want waarom anders zou premier Kok glashard kunnen beweren dat gasboringen op de Waddenzee geen schade aan het milieu zullen veroorzaken en dus door moeten gaan? Terwijl iedereen weet dat dat onzin is en dat voor de zoveelste keer werkgelegenheid voor een handjevol mensen prioriteit heeft boven het in stand houden van ecologisch erfgoed.

De politieke partijen doen heftig hun best 'visie' te ontwikkelen en een 'eigen identiteit'. Ze zoeken het allemaal in woorden, maar als ik bestuursvoorzitter van de PvdA was, zou ik voor iets heel anders pleiten: het uiterlijk moet net zo ouderwets zijn als het innerlijk, dus: verplicht truien, slecht zittende broeken, geitenwollen sokken en sandalen. De betekenis van milieu-vriendelijk hebben ze niet meer, maar misschien dat als Kok zijn courante pak uittrekt en daarmee markt-denken, het hem begint te dagen dat hij bijna alles heeft verkwanseld: van de Waddenzee tot de PvdA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden