Geitenhouders kunnen stal lastig vullen

groningen – Nu door Q-koorts getroffen geitenboeren hun lege stallen weer mogen vullen, lopen ze aan tegen een geitentekort. De vakgroep geitenhouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO schat het tekort op 120.000 dieren. Boeren struinen de markt af, en moeten daar door de grote vraag hoge prijzen betalen, van wel 400 euro per geit.

„De sector heeft natuurlijk nooit rekening gehouden met massale ruiming”, aldus LTO-woordvoerder Herman Mertens. En boeren willen niet zomaar een geit. „De Nederlandse standaarden behoren tot de hoogste ter wereld. Er worden hoge eisen gesteld aan bloedlijnen en erfelijke eigenschappen. Je gaat je stal niet herbevolken met zieke, zwakke beesten.”

Het mogen vervangen van geruimde dieren is een van de maatregelen die pas per 15 augustus van kracht zouden worden. Maar de demissionaire ministers Verburg (Landbouw) en Klink (Volkgezondheid) besloten de versoepeling van het Q-koortsbeleid een maand eerder in te voeren, omdat uit onderzoek blijkt dat het vaccin tegen Q-koorts goed werkt.

Het levenslange fokverbod op de geruimde bedrijven blijft echter overeind. Met geiten die de dans ontsprongen, mag nooit meer worden gefokt. LTO probeert dat fokverbod van tafel te krijgen. De organisatie wijst erop dat alle geiten nu immers gevaccineerd zijn. Fokken binnen de eigen stal vermindert de druk op de markt, en is bovendien wat een boer het liefste doet. „Uit kwaliteitsoogpunt haalt hij liever helemaal geen geiten van buiten.”

De tijd dringt, want in augustus en september begint het fokken weer. Evert Jansen uit Hoogersmilde wacht nog even af. De Drentse boer verloor honderden geiten. „Maar ik heb er nog 1700. Daar wil ik mee fokken. Ik heb het geld niet voor nieuwe. En ik wil ook helemaal geen nieuwe.”

„Het risico op uitscheiding van de bacterie is na inenting van 26 procent teruggebracht naar 0,4 procent”, zegt Jansen. „Waar praten we nog over?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden