Geïnspireerd hiphop-jazzexperiment

MISCHA ANDRIESSEN

Jazz

David Murray Infinity Quartet featuring Saul Williams

***

Toen het vuur van de Free Jazz uit de jaren zestig blijvend gedoofd leek, meldde zich saxofonist David Murray als een eminente fakkeldrager. Dat is inmiddels veertig jaar geleden. Sindsdien bouwde de Amerikaan een gevarieerde carrière op met twee duidelijke constanten. Allereerst heeft Murray de status-quo steeds proberen te vermijden door met uiteenlopende stijlen en bezettingen te experimenteren. Daarnaast gaf hij telkens weer blijk van een voorliefde voor taal en literatuur. Op een van zijn meest recente platen liet hij bijvoorbeeld Macy Gray en Gregory Porter teksten zingen van de unieke Afro-Amerikaanse schrijver Ishmael Reed.

Zijn nieuwste samenwerking is in dat opzicht een logische. Murray breidde zijn vertrouwde Infinity Quartet uit met rapper/dichter Saul Williams. De laatste jaren heeft Williams bescheiden faam vergaard met een eigenzinnig soort hiphop. Gekte krijgt daarin de vrije hand en mede dankzij de sterke teksten worden de grootste clichés van het genre eenvoudig vermeden.

De twee klikken, dat is zonneklaar en met hun bewonderenswaardige gedrevenheid en energie creëerden ze woensdag in De Doelen in Rotterdam meerdere opmerkelijk geïnspireerde momenten. De aloude valkuilen van met hiphop gecombineerde jazz waren er helaas echter ook. Jazz gedijt bij een vrije ritmische benadering, rap doorgaans bij een strikte beat. Williams bleef naast de vier fantastische jazzmusici moeiteloos overeind. Maar in zijn eigen werk is hij nog minder voorspelbaar, waardoor hij meer indruk maakt.

Zwaarder dan de minder gelukte passages weegt de durf van deze musici. Murray noemde Williams de man van de toekomst en al was het optreden zeker niet perfect, het deed uitzien naar wat die toekomst brengt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden