Geïnspireerd door zijn eigen ontvoering

Hij is de zoon van een van de rijkste mannen van Argentinië. De 56-jarige Mauricio Macri werd zondagnacht gekozen tot president van Argentinië met 51,5 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, de linkse Daniel Scioli, behaalde 48,5 procent. Al sinds 1991 droomt Macri ervan president te worden, naar eigen zeggen nadat hij dat jaar werd gekidnapt voor losgeld: "Toen knapte er iets en besefte ik dat dit land moest veranderen".

Na het behalen van zijn bul als civiel ingenieur aan de private Katholieke Universiteit van Argentinië kiest hij in 1984 voor een carrière bij aannemersbedrijf Sideco, een van de vele ondernemingen in bezit van zijn vader. Hij klimt daar op tot senior adviseur. Vanaf 1985 neemt hij het algemeen management over van de Grupo Macri, het moederbedrijf van de familie, en bekleedt diverse bestuursfuncties in het bedrijfsleven. Macri wacht lange tijd met het betreden van de politiek.

Tot die ene nacht op 24 augustus 1991.

Om kwart over een 's nachts, bij het betreden van zijn appartement in Buenos Aires, wordt hij gegrepen door een man met bivakmuts op. Opgesloten in een gat, gegraven in de kelder van een oud huis, zit Mauricio twaalf dagen lang vastgebonden en halfnaakt vast. Hij krijgt te eten door de tralies die boven zijn hoofd het gat afsluiten. Nadat zijn schatrijke vader zes miljoen dollar losgeld betaalt, wordt hij vrijgelaten. "Ineens werd ik in een doodskist gelegd en hoorde de motor van een auto starten. Ik dacht: dit is het einde, ze gaan me levend begraven", vertelt Macri later. Hij wordt op een paar straten afstand van zijn ouderlijk huis afgeleverd.

De kidnapping tekent zijn leven en al praat hij liever niet over die periode, hij beweert dat het deze gebeurtenis was die hem deed besluiten de politiek in te gaan. "Niemand verdient het in een land te leven waar je dit kan overkomen."

Zoals veel politici in Argentinië kiest Macri voor een route naar de politiek via het voetbal. In 1995 wordt hij gekozen tot voorzitter van de grootste voetbalclub van het land, Boca Juniors. De club wint onder zijn leiding een ongekend aantal kampioenschappen. De successen stralen positief op hem af en in 2003 besluit hij een gooi te doen naar het burgemeesterschap van de hoofdstad Buenos Aires. Hij verliest nipt in de tweede ronde van de linkse Aníbal Ibarra.

Ondertussen werkt hij aan zijn politieke beweging, de centrum-rechtse partij PRO (Republikeins Voorstel). In 2007 wordt hij alsnog gekozen tot burgemeester van de hoofdstad en in 2011 opnieuw.

Hij bestuurt de stad pragmatisch - mede omdat hij in het stadsparlement geen meerderheid heeft - en investeert veel in het openbaar vervoer en leefbaarheid. Het zijn deze zichtbare veranderingen die hem populair maken.

Maar er klinkt ook kritiek. Zo is hij momenteel verdachte in een afluisterschandaal: de hoofdcommissaris van politie, met wie hij bevriend is, liet Macri's politieke vrienden en vijanden op grote schaal aftappen. En dan zijn er de vele zakenrelaties die beduidend vaker een aanbesteding kregen toegewezen dan anderen en vervolgens grote sommen geld doneerden aan zijn partij.

Toch beklijft bij veel Argentijnen het imago van de man die dingen voor elkaar krijgt ondanks het feit dat Argentinië een land is waar elke dag een staking plaatsvindt. Ze hopen dat hij zijn belofte van verandering en vooruitgang zal waarmaken.

in het nieuws omdat ...

... Mauricio Macri in de nacht van zondag op maandag werd gekozen tot president van Argentinië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden