Gehoorzaamheid

Op zich is er niets opmerkelijks aan de Amerikaanse serie 'Charmed', die onlangs op het nieuwe tv-net Fox in première ging. Het is de zoveelste soap uit de stal van Aaron Spelling. Deze tv-tycoon braakt al decennia series uit en er zal bijna geen mens te vinden zijn die nog nooit iets van zijn producten heeft gezien. Keek je in de jaren zeventig niet naar Love boat en Charlie's Angels, of in de jaren tachtig naar Dynasty en Hotel, dan kijk je nu naar Beverly Hills 90210 of Melrose Place.

Wat wél opvalt aan Charmed is dat actrice Shannen Doherty er een hoofdrol in speelt. Spelling heeft doorgaans een bloedhekel aan acteurs of actrices die zijn vaak jaren voortsudderende series verlaten, en dat is precies wat Shannen een paar jaar geleden deed. Ze stapte uit Beverly Hills 90210 en liet haar tv-tweelingbroer eenzaam achter in de serie. Ze wilde een filmcarrière beginnen. Zoals wel vaker het geval is met tv-sterren die de stap naar het witte doek willen maken, mislukte deze poging jammerlijk. Dus wilde Shannen best weer voor Spelling gaan werken; doorgaans is het succes van zijn series verzekerd. Dat Spelling haar ook terug wilde zal menigeen verbaasd hebben, zeker de actrice Pamela Sue Martin. Zij flikte Spelling tien jaar geleden dezelfde streek als Shannen. Sue Martin stapte toen plotseling uit Dynasty waarin ze Fallon, de dochter van de goed geconserveerde grijsaard Blake Carrington speelde.

Sue Martin dacht met haar populariteit snel weer aan de bak te komen, maar ze had geen rekening gehouden met de macht en de wraakzucht van Aaron Spelling. Jaren later spuwde ze haar gal over haar voormalige baas in een documentaire over de roemruchte cast van de serie, gemaakt toen de Dynasty-kar piepend en krakend tot stilstand was gekomen. Sue Martin verhaalde over de ellende die Spelling haar had bezorgd. De tv-magnaat had ervoor gezorgd dat ze door Hollywood was uitgekotst en uiteindelijk had ze haar heil gezocht in Canada, waar ze bij een obscuur theatergroepje werkte. Haar huwelijk met een oliemagnaat was tot overmaat van ramp op de klippen gelopen en de voormalige ster wandelde nu onopgemerkt met haar kind en de boodschappen door een parkje. De maker van de documentaire, Al Corley, kon helemaal met haar meevoelen. Hij was in Dynasty haar tv-broer en stapte niet veel later ook uit de serie. Al Corley? Inderdaad. Nooit meer wat van gehoord.

Dat Spelling juist heel goed zorgt voor de mensen die hem trouw blijven, bewijzen vele anderen. Ze springen van serie naar serie, Aaron heeft altijd werk voor ze. Zoals Heather Locklear. Ze begon als het valse blondje Sammy Jo in Dynasty en kon een aantal jaren geleden moeiteloos aan de slag in Melrose Place, waarin ze nog steeds een hoofdrol speelt.

Toen TV10 nog eindeloos oude series herhaalde kon je in Love boat piepjonge acteurs en actrices zien die toen nog volslagen onbekend waren, maar die later in een ander Spelling-product triomfen zouden vieren. En dan hebben we het nog niet eens over de Spelling-kinderen, die van papa rolletjes krijgen toebedeeld: Tori en Randy zijn niet echt talentvol, maar verdienen al jaren een goedbelegde boterham in het familie-imperium.

Waarom de ontrouwe Shannen wel terug mocht komen - ze beweert zelfs gevráágd te zijn - blijft duister. Maar wellicht had Spelling een bekend gezicht nodig en Brenda, de rol die Shannen speelde in Beverly Hills, is onder jongeren nog net zo bekend als de oergemene feeks Alexis was in Dynasty. En Spelling doet één ding nog beter dan het acteursgilde tiranniseren: het publiek behagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden