Gehoor aan oproep Van Bijsterveldt

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse onderwijswethouder Hennah Buyne heeft haar leerplichtambtenaren dinsdag opdracht gegeven contact op te nemen met scholen. Zij moeten de onderwijsinstellingen verzoeken erop toe te zien dat kinderen naar de les en niet opnieuw de straat op gaan.

Doen leerlingen dat toch, dan kunnen de ambtenaren op verzoek van de scholen in actie komen en ouders bijvoorbeeld een boete geven. Buyne liet via haar woordvoerder weten het eens te zijn met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs). Die stelde maandagavond dat wethouders op grond van de leerplichtwet kunnen voorkomen dat scholieren actie voeren en daardoor lesuren mislopen. De Amsterdamse bestuurder noemde het gedrag van sommige leerlingen ,,volstrekt verwerpelijk''. Ze roept ouders en scholen op hun uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat jongens en meisjes niet opnieuw over de schreef gaan.

Ook Rotterdam steunt de oproep van de staatssecretaris. Wethouder Leonard Geluk heeft een brief gestuurd aan alle middelbare scholieren in de stad. De scholen delen de brief uit. Geluk schrijft dat het gedrag van de scholieren niet langer kan en dat nog meer acties consequenties zullen hebben, zoals verzuimboetes.

De scholen moeten extra verzuim melden, zodat de gemeente leerplichtambtenaren kan inzetten. De schooldirecties hebben de mogelijkheid gekregen om stakende leerlingen als collectief aan te melden in plaats van per individu. Mochten de scholen zelf geen gehoor geven aan de oproep van de wethouder dan volgen ook in Rotterdam sancties in de vorm van geldboetes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden