Geheugenverlies door hoge bloeddruk

, dan heeft u verhoogde kans op het ontwikkelen van reuma, een hartinfarct, diabetes, een beroerte, blindheid en hersenbloedingen. Bovendien kunt u vroegtijdig overlijden aan een hartaandoening, een herseninfarct of door beschadiging van de nieren. Merkt u er niets van? Dat kan kloppen, want de meeste mensen met hypertensie hebben nergens last van. Dat maakt de ziekte zo gevaarlijk.

Een op de drie mensen ter wereld heeft hoge bloeddruk, en jaarlijks sterft een bevolkingsgroep zo groot als die van heel Nederland aan de gevolgen ervan. De wereldgezondheidsorganisatie WHO staat daarom morgen, op Wereldgezondheidsdag, stil bij de 'stille moordenaar'.

Aan het lijstje met akelige ziektes is er onlangs nog eentje toegevoegd: je cognitieve vermogens gaan achteruit van hoge bloeddruk. Onderzoekers aan de Universiteit van Atlanta hielden twee jaar lang van zo'n vijftienhonderd mensen regelmatig de bloeddruk in de gaten. Na het meten moesten de proefpersonen aan de computer enkele tests doen waarmee reactievermogen en geheugenfunctie werd gemeten. Het cognitieve vermogen van mensen met hoge bloeddruk was meetbaar lager. Vooral de bovendruk is bepalend: komt die boven de 140, dan reageer je langzamer, kun je moeilijker voorwerpen benoemen en gaat het korte-termijngeheugen achteruit. Is de bovendruk tien hoger, dan stijgt het effect met zo'n 5 procent.

Tot nu toe was men over het verband tussen hoge bloeddruk en een cognitieve achteruitgang veel voorzichtiger. Maar de onderzoekers uit Atlanta zijn stellig in hun conclusies, omdat ze een paar lastige methodologische problemen bij het meten van zo'n vaag te omschrijven effect als 'licht geheugenverlies' hebben opgelost. Allereerst hebben ze een streng gestandaardiseerde computertest ontworpen. Ook hebben ze de proefpersonen niet zelf hun bloeddruk laten meten, want, zo schrijven ze: de meeste mensen zijn onnauwkeurig of sjoemelen bij het rapporteren.

Wie lekker functionerende hersenen wil houden, moet dus minder alcohol drinken, minder vet eten, zout laten staan en elke dag minstens een kwartier bewegen.

Waarom geheugenverlies optreedt, weten we nog niet. Je zou er duizenden mensen met hoge bloeddruk voor onder een CT-scanner moeten leggen, om wellicht veranderingen in de hersenstructuren te kunnen waarnemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden