'Geheugen van water' eerste eigen productie De la Mar

MERLIJN KERKHOF

Het De la Mar Theater in Amsterdam gaat zelf theaterproducties maken. De eerste toneelvoorstelling van het nieuwe productiehuis zal deze zomer te zien zijn. Actrice Tjitske Reidinga en regisseur Antoine Uitdehaag buigen zich de komende drie jaar over de eigen programmering.

Het productiehuis zal zich richten op komedies 'met een diepere laag', zegt directeur Edwin van Balken. "Komedies van niveau die ook mogen schuren, met af en toe een traan."

De eerste productie die opgevoerd wordt is 'Het geheugen van water' (1996) van Shelagh Stephenson. Het toneelstuk gaat over drie zussen die bij elkaar komen na de dood van hun moeder. Reidinga, die onder andere bekend is van de serie en film 'Gooische vrouwen', speelt een van de zussen. De andere twee worden vertolkt door Pauline Greidanus en Anneke Blok.

Het productiehuis zal het moeten doen zonder subsidies, maar heeft in de zomermaanden geen concurrentie van andere theaters, die gesloten zijn. "De producties zijn exclusief bij ons te zien", zegt Joop van den Ende, die met zijn VandenEnde Foundation zowel het initiatief nam voor het theater als voor het productiehuis.

"We hoopten toen dit theater tot stand kwam dat we voorstellingen voor langere tijd konden laten spelen, maar voorstellingen in Nederland lopen nooit zo lang", zegt Van den Ende. "Met de eigen programmering kunnen we daar verandering in brengen en zal het theater meer een eigen gezicht krijgen. We beginnen in de zomer en kijken vervolgens of we het uit kunnen bouwen met meer producties in het seizoen. We streven dan naar drie of vier producties per jaar."

Net als voor de oprichting van het theater, heeft Joop van den Ende zijn portemonnee getrokken, bevestigt de mediamagnaat. "De VandenEnde Foundation heeft er een paar ton in geïnvesteerd. De stichting staat garant voor dit project, maar we hopen dat dit productiehuis ons zo min mogelijk kost."

Tjitske Reidinga is er in ieder geval blij mee. "Het is een verschrikkelijke tijd voor de cultuur. Ik vind het geweldig dat Joop er nog tijd, liefde en geld insteekt", aldus de actrice.

Van den Ende vroeg Reidinga voor de artistieke invulling omdat zij door haar televisiewerk toegang heeft bij een groot publiek. Daarnaast heeft ze volgens hem 'een natuurlijke gave om een dubbele laag aan te brengen en kan ze moeiteloos overschakelen naar de lach'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden