GEHEIM

Iedereen kent zijn eigen illusies en geheimen. Meestal blijven ze een leven lang verborgen, maar soms worden ze wreed verstoord en de vraag is wat er dan nog van iemand overblijft. Ik heb net een boek gelezen dat me door mekaar gerammeld heeft alsof ik in een centrifuge ben gestopt.

Het boek gaat over een New Yorkse zwerver, Joe Gould, die al jaren bezig is met zijn meesterwerk, het vastleggen van de geschiedenis van New York in gesprekken met tijdgenoten. In de jaren dertig telde het volgens Gould ergens in een kelder op Long Island opgeslagen manuscript al bijna negen miljoen woorden. En het zouden er nog veel meer worden, want het werk mocht pas na zijn dood worden onthuld. In 1932 ontmoette de aan lager wal geraakte intellectueel, die aan het begin van de eeuw nog met schrijvers als Conrad Aiken op Harvard had gezeten, een journalist van The New Yorker. Joseph Mitchell (1908-1996) was diep onder de indruk en tikte het verhaal op. Omdat hij hoopte de manuscripten eens te mogen zien, bleef hij contact houden, al was het maar aan de hand van regelmatige giften. Maar wat hij ook hoopte, er gebeurde niets. Integendeel. Gaandeweg merkte hij dat Gould al te concrete vragen steevast omzeilde met steeds mooiere verhalen. Wat zat hier achter? Op een dag viel het kwartje en knapte er wat. De ontmaskering voltrok zich in op een nazomerdag in 1943. ,,Het bestaat niet. Het bestaat alleen in uw hoofd'', waagde Mitchell. Het bleek de genadeklap.

Gould liet zich nauwelijks meer zien en stierf veertien jaar later op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Apathisch en verward. En Mitchell? Hij ontspoorde ook. Had hij de mythe maar nooit doorgeprikt! Trouw als hij was, bleef hij iedere dag naar de redactie komen, maar geen letter volgde ooit nog op papier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden