Geheimtipps voor Duitsland van Trouw-lezers

null Beeld

Van de voetbalfancafés in het Hamburgse St. Pauli tot een dorpsidylle in Brandenburg. Tips voor een Duitsland dat u misschien nog niet kende.

In Peetsch is de grote stad ver weg

Het is een dorpje van niks, Peetsch, een uur noordwaarts vanaf Berlijn in Mecklenburg-Vorpommern. Eén straat met aan weerszijden vrijstaande huisjes die in de DDR-tijd rechtstreeks op de zandgrond zijn gebouwd. Zo goedkoop dat mijn Duitse vriendin er ondanks haar eindeloze reeks minijobs toch, samen met haar man, eentje kon kopen.

Ze verliet er Berlijn voor: te duur geworden. Achter haar huis ligt een fantastische diepe tuin met een schuur vol ouwe troep van de vorige eigenaar. Niemand die er last van heeft als je hier gaat ‘grillen’. Zoiets kende ik alleen uit de serie ‘Heimat’.

Aan de overkant van de straat wandel je naar het meer vijftig meter verder. Eén vlonder met een trappetje. Mijn vriendin kan er haar dagelijkse kilometer heen- en terugzwemmen, soms vergezeld door een mededorpeling.

In de zomer is het een idylle. ’s Winters stookt ze haar huis met hout, want centrale verwarming kan ze zich nog niet veroorloven. Maar het is goed te doen, bezweert ze.

De grote stad is heel ver weg hier en dat voelt goed.
D. Smeets, Utrecht

Het is wonderlijk gezellig in St. Pauli

Ja, het is de wijk in Hamburg van de Reeperbahn, maar die kun je beter mijden. Net erachter, daar doemt het voetbalstadion Millerntor op van St Pauli.

We roken, toen we daar een jaar geleden rondwandelden, de confrontatie van de dag ervoor. Daar was geen voetballer aan te pas gekomen, wel een heel regiment krakers en andere gewelddadige tegenstanders van de G20 die daar werd gehouden. De schroeilucht van een veldslag hing er, bij kinderdagverblijven lagen de ruiten er nog uit, want ook de jongste Duitsers moesten voelen wat verzet is.

Toch was de sfeer wonderlijk gezellig, in de restaurantjes bij het stadion. St. Pauli heeft fancafés, da’s niks bijzonders, maar de hooligans van Hamburg zijn niet rechts maar links tot zeer links.

Je kunt er uitstekend eten (Thais, veganistisch, roept u maar). In toiletten liggen ansichtkaarten met instructies hoe een politieagent te sarren, leuzen over het kapitalisme als de bron van alle kwaad en leve St. Pauli! Helaas, daar gaan ze niet beter van voetballen.
L.Dros, Oosterend

Wandelen naar de Wartburg

Wandelen naar kasteel Wartburg bij Eisenach in Thüringen is al vijftig jaar een traditie voor ons. De bekende bospaden in het Thüringer Wald veranderen niet. Maar sinds 1989 is ons gevoel wél veranderd: nu kunnen we hier in vrijheid lopen met onze vrienden van daar, de voormalige DDR. Geen strenge controles meer bij de grens tussen Herleshausen en Eisenach. Altijd zien we de Wartburg al uit de verte opdoemen en altijd nemen we met weemoed afscheid om terug te gaan naar Oegstgeest. We lopen over de Rennsteig, door de Drachenschlucht en over de Sängerwiese naar de Wartburg, waar Luther de Bijbel in de 16de eeuw in het Duits heeft vertaald. De Wartburg, symbool voor vrijheid en bescherming? Laten we het blijven hopen, voor ons is het de ultieme vakantiebestemming.
Wilmieneke Koppe, Oegstgeest

Ons weekendmagazine Zomertijd staat deze week in het teken van Duitsland. Meer lezen? U vindt alle verhalen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden