Geheimen in mensen en bunkers

Deze zomer selecteren we voor u de betere uitjes, deze week in midden-Nederland. 'Verlaten forten onder het immer ritselen van regen' dichtte Paul van Ostaijen. Niet deze zomer. Nu zie je kunst in Fort Nieuwersluis, Asperen en Vijfhuizen.

Bange cabaretiers

DE PARADE, Moreelsepark, Utrecht. 17 juli t/m 2 augustus.

Vanaf 7 augustus in Amsterdam.

Niemand minder dan Mark Rietman treft u dit jaar op de Parade alwaar hij in de supermarkttragedie 'Liefde is een donut' de manager speelt die verliefd is op het kassameisje (Annick Pfeiffer) dat hem niet ziet staan omdat ze verliefd is op een klant. Goed voor vier sterren, vond Trouws theaterrecensent Robbert van Heuven. Of u kunt naar de voorstelling 'Een vorig leven' waarin drie acteurs op basis van teksten van Toon Tellegen het rivierdorpje N. tot leven brengen. Of naar de Theater aan het Spui-varietéshow van Marijn Bruissaard en Elias de Bruyne waarin twee pijnlijk beschroomde cabaretiers toch wat bizarre sterfscènes, een liedje en een dansje voor elkaar boksen. "Plat en diep, geestig en pijnlijk", aldus Van Heuven.

Last but not least als tip de enige echte onechte supermarktmanager, namelijk Harry Piekema van de AH-spotjes die met zijn solovoorstelling 'Onbekend' ook de Parade aandoet. Een voorstelling over hoe goed je iemand kunt leren kennen en wat verborgen blijft.

Geheim in het groen

GIMME SHELTER - Forten en ficties in Laagland, Fort Nieuwersluis t/m 20 september

Voor het eerst in het tweehonderdjarig bestaan van de linies vormen Kunstfort Asperen, Kunstfort bij Vijfhuizen en Fort Nieuwersluis het decor van drie verwante tentoonstellingen. Van de drie forten is Nieuwersluis de meest verborgene. In de loop van de tijd heeft ze verschillende geheime functies gehad: na de oorlog interneringskamp voor foute Nederlanders, in de Koude Oorlog een commandopost van de Burger Bescherming, daarnaast ook interneringskamp voor dienstweigeraars. Nu is er in het fort werk van onder meer Jeroen Stout, Ineke Smits, Marieke de Jong en Zoro Feigl te zien. De laatste liet zich voor zijn Swing Wings - twee windmolenwieken op een dunne kolom - inspireren door de Joint Strike Fighter. Wie klaar is met de kunst springt op de fiets voor de Fortenroute of IJsvogelroute.

Kampvuren met de buren

BUURTCAMPING Utrecht en Amsterdam t/m 26 juli

Twee parken in Utrecht (Majellapark, Noordse park) en vijf in Amsterdam veranderen in gemoedelijke vakantiedorpen waar je met de buurman in het gras kunt zitten in plaats van voor je voordeur.

Keiroze

GAYPRIDE Amersfoort, 30 juli

Wie de Gaypride in Amsterdam te bont is, kan al dertien jaar kleinschaliger terecht in Amersfoort. Er is een Rainbow Run en een Keiroze Boten & Grachten Spektakel.

Violen in het gras

WONDERFEEL Festival in natuurgebied Schaep en Burgh in 's Graveland t/m 26 juli

De drijvende diva is al weer vertrokken jammer genoeg, maar vandaag en morgen valt er nog genoeg te genieten op het splinternieuwe muziekfestival in 's Graveland. Niets zo fijn als in het gras liggend naar juichende violen luisteren, een mijmerende cello of een jeremiërende saxofoon. Er zijn zeven podia die verschillende thema's hebben meegekregen: Fusion of the arts, Weeshuis van de hits, en Nooit van gehoord. Veel bekende namen toch: Daria van den Bercken speelt Mozart. Het Berlage Saxophone Quartet speelt saxofolk. Baron Kwal brengt Satie in 3D, en het Ragazze Quartet gaat op jacht.

Winnend speltbrood

DE VELDKEUKEN, Utrecht

Ooit zaten er actievoerders in de bomen en krakers bij de buren. Maar nu is Oud Amelisweerd in alle rust gerestaureerd en is in het koetshuis het restaurant De Veldkeuken geopend waar je deze maand huisgedraaide pasta met begulalinzen kan eten. Het landgoed heeft een bakkerij die prijzen won voor het houthakkersbrood en het speltbrood. Komt u overdag dan kunt u na de lunch het museum bezoeken waar nu de schilderijen van natuurminnaar Armando te zien zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden