Geheime lijst: geen hulp meer voor zestien donorlanden

Kinderen zoeken naar bruikbare resten op een afvalberg in Mali. © epa

Donordarlings als Bolivia, Tanzania en Zambia komen samen met 13 andere landen niet meer in aanmerking voor ontwikkelingssamenwerking. Deze zestien afvallers staan op een nog geheime lijst van Buitenlandse Zaken die in bezit is van Trouw.

Volgende week wordt de lijst behandeld in de ministerraad.

De regering heeft bij aantreden besloten het aantal landen waaraan Nederland hulp geeft aanzienlijk te verkleinen. De regering nam daarmee een advies over van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Meerwaarde en nationaal belang
Leidraad bij het opstellen van de lijst is vooral de meerwaarde die Nederland als donor kan bieden. Daarnaast wordt ook gekeken naar het nationale belang van Nederland en daarmee wordt een wens van werkgeversorganisatie VNO-NCW vervuld.

Op de lijst staan de namen van Benin, Ethiopië, Mali, Mozambique, Rwanda en Oeganda. Zes landen die op basis van de VN-Millenniumdoelen voor armoedebestrijding hulp verdienen.

Verbredingslanden
Nederland richt zich in een tweede categorie ook op wat fragiele staten worden genoemd. Dat zijn landen in conflict of waar net een kwetsbare vrede is getekend. Het gaat om Afghanistan, Burundi, Jemen, Palestijnse Gebieden en Soedan.

En dan zijn er nog de zogeheten verbredingslanden Bangladesh, Ghana, Indonesië en Kenia. In die laatste categorie zitten landen waar of een speciale band mee is zoals Indonesië. Of waar Nederland speciale expertise kan uitventen, bijvoorbeeld waterbeheer in Bangladesh.

Drie landen krijgen zoals blijkt uit de nog geheime lijst een overgangsregeling aangeboden: Colombia, Vietnam en Zuid-Afrika.

Gevolgen
Van de lijst met ontvangers van hulp worden afgevoerd: Bolivia, Burkina Faso, DR Congo, Egypte, Georgië, Guatemala, Kosovo, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Suriname, Tanzania en Zambia. Welke gevolgen de nieuwe indeling heeft, is nog niet exact in te schatten.

In het nieuwe beleid van staatssecretaris Knapen wordt van ontwikkelingsorganisaties die subsidie van de overheid ontvangen verwacht dat zij een groot deel van hun werk richten op de landen die op de lijst staan. Binnen die organisaties wordt dan ook met zeer grote spanning uitgekeken welke landen overblijven. De lijst bepaalt tevens op welke ambassades nog aparte medewerkers zijn voor ontwikkelingshulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden