Geheime financier zorgde dat alles netjes ging

,,Dit document is uitzonderlijk'', begint het dagblad Le Monde zijn editie van gisteren, gedateerd vrijdag de 22ste, die vandaag in de Nederlandse winkels ligt. ,,Een man praat, lang. Jean-Claude Méry was een van de geheime financiers van de RPR, die bedreven geld verzamelde bij ondernemingen.''

Het dagblad publiceerde gisteren het eerste deel van de monoloog van een uur die Méry op 24 mei 1986 op video liet openemen. Vandaag volgt de rest.

Op de website van de krant is de monoloog van Méry te lezen, te beluisteren, en te zien. Méry zit op de band op een bank, draagt een wit overhemd, bretels en een witte stropdas. In zijn hand houdt hij wat papieren waarnaar hij nauwelijks kijkt.

De projectontwikkelaar en partijgenoot van Chirac vertelt hoe hij in 1985 bij de toen nog zeer kleinschalige praktijken van de illegale fondswerving door de neogaullistische RPR werd betrokken. Met een zekere trots vertelt hij hoe hij dat bedrag al snel wist op te schroeven van 300000 franc tot 35 à 40 miljoen franc per jaar. Méry zag er, naar zijn zeggen, scherp op toe dat alles netjes gebeurde, dat de bedrijven die provisie betaalden voor de verwerving van overheidscontracten niet werden overvraagd.

De 'fondsenwerver' geeft voorbeelden. En maakt duidelijk dat behalve de RPR ook andere politieke partijen van zijn werk profiteerden. Op een gegeven moment verdeelde hij een provisie van 10 miljoen franc: 5 miljoen voor de RPR, 3,5 miljoen voor de socialistische PS van toen president Mitterrand en 1 miljoen voor de PCF, de communisten.

Het politieke dynamiet van het eerste deel van de band zit in de beschrijving van een bijeenkomst op 5 oktober 1986 tussen Méry en Jacques Chirac, op het bureau en in het bijzijn van diens kabinetschef Michel Roussin. Chirac, die voor zijn verkiezing tot president achttien jaar burgemeester van Parijs was, was toen net voor de tweede keer premier, onder Mitterrand.

Méry heeft de datum tijdens de opname niet bij de hand, maar ze spraken, vertelt hij in de camera, over een zekere pater Georges Pérol, die die dag was overleden. Méry vertelde Chirac, van wie hij een bedrag van 5 miljoen franc kreeg en waarvoor, waarna ze gezamenlijk bespraken wat ze ermee zouden doen. Chirac zou hem hebben gefeliciteerd met zijn resultaten.

,,Op die dag'', zegt Méry, ,,heb ik de 5 miljoen franc in baar geld onmiddellijk op het bureau van meneer Roussin gelegd, in het bijzijn van meneer Chirac.''

In 1994 werd de projectontwikkelaar, die inmiddels de bijnaam Méry de Paris had, onderwerp van een justitieel onderzoek naar dit soort van praktijken. Hij heeft altijd ontkend. Toen hij op 11 juni 1999 stierf, dacht iedereen dat hij zijn geheimen met zich mee had genomen, schrijft Le Monde.

Drie jaar eerder had hij echter de videoband laten opnemen. ,,Voor het geval dat me iets overkomt'', zei hij tegen de filmer Arnaud Hamelin. Méry vroeg Hamelin de band veilig op te bergen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden