Geheime familiegeschiedenis Ataturk ontrafeld

Schrijver legt werkelijke komaf van stichter Turkse staat bloot 'Zijn moeder was eigenlijk zijn tante'

Het boek is nog niet verschenen, maar dat het een bestseller wordt, staat al vast. Want de schrijver van het boek zegt met hard bewijs te komen over de werkelijke identiteit van Kemal Ataturk. De 'vader des vaderlands' zou afkomstig zijn uit Oost-Turkije en hij zou het kind zijn van mensen waar de Turken nooit van hebben gehoord.

De geboorte, de afkomst, de ouders en de familie van de stichter van de Turkse republiek vormen al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw de belangrijkste lesstof in het basisonderwijs. Miljoenen kinderen moeten jaar in jaar uit in hun hoofd stampen dat Ataturk in Thessaloniki ter wereld kwam, dat zijn moeder Zubeyde heette en dat zijn vader Ali Riza was.

De Turken kunnen echter binnenkort in het boek 'Het grote geheim van Ataturk' van Fatih Baylan lezen dat de man in het achtergebleven oostelijke Malatya is geboren. Dat zijn vader ene Mamo was die voor de geheime dienst werkte. En dat zijn moeder Aicha heette. Hele andere namen dus dan die uit de schoolboekjes.

Deze 'werkelijke' familie van Ataturk runde een boerderij in de buurt van Malatya. Toen een tante, Zubeyde, (volgens de officiële lezing de moeder) door bendeleden voor korte tijd werd ontvoerd en waarschijnlijk 'onteerd', besloot de familie haar eer te redden door haar uit te huwelijken aan een knecht op de boerderij. De knecht heette Ali Riza en hij moest van de familie met Zubeyde naar Thessaloniki verhuizen om de aanhoudende roddels met de tijd te laten verdampen. Thessaloniki lag toen binnen de grenzen van het Ottomaanse rijk.

Maar de echte ellende moest nog komen; de vader van Ataturk werd vermoord. De jongen was pas vijf toen zijn moeder noodgedwongen naar haar zus in Thessaloniki emigreerde en haar zoon meenam. Toen ook nog eens de moeder kwam te overlijden, werd de jongen geadopteerd door de tante en de voormalige knecht Ali Riza.

De schrijver zegt onweerlegbaar bewijs te hebben voor zijn beweringen. Hij zou documenten van het kadaster tot zijn beschikking hebben, documenten die bij een rechtszaak in de jaren negentig toevallig boven water zijn gekomen. Een hoge generaal zou in die dagen hals over kop naar Malatya zijn afgereisd om de zaak te laten sluiten en de waarheid over Ataturk weer in de doofpot te stoppen. Het was de wens van Ataturk zelf om zich van een vlekkeloze familiegeschiedenis te voorzien, iets wat de Turkse staat zou sterken.

Nog voordat het boek op de markt is, wil de publicist Baylan ook kwijt dat Ataturk als president een keer is teruggekeerd naar zijn geboortestad. Volgens de schrijver heeft hij zijn neven bij zich geroepen en hen geld geschonken.

Voor de Turken is het vooralsnog moeilijk te accepteren dat hun grote leider heel iemand anders was dan hen is onderwezen. De meeste Turken houden namelijk van het Europese uiterlijk van Ataturk en zijn trots op diens in Turkije weinig voorkomende blauwe ogen.

Was hij dan toch een gewone oosterling uit het arme Malatya? De twijfel slaat langzaam toe. Want iedereen wist al dat Ataturk niet naar de begrafenis van zijn moeder ging. Hoe is het mogelijk dat zo'n grote man daar afwezig was? Was Zubeyde dan toch zijn tante en niet zijn moeder?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden